Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.
Jako dziecko nie lubiłam szpinaku i nie przemawiały do mnie argumenty, że zdrowy. Zawsze serwowany był jako papka na którą nie mogłam nawet patrzeć. Niekoniecznie musimy go właśnie w taki sposób przyrządzać. Jeśli ktoś mówi, że nie lubi proponuję szpinak na surowo.
- garść liści świeżego szpinaku
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
Przyprawy: sól, pieprz, ocet jabłkowy do smaku, olej.
- Szpinak umyć. Odwirować nadmiar wody. Posiekać w duże kawałki.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać. Drobno posiekać.
- Pomidor pokroić w kostkę.
- Połączyć wszystkie składniki.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszać.
Uwaga!
Szpinaku nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.
Brak komentarzy