Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.

Jako dziecko nie lubiłam szpinaku i nie przemawiały do mnie argumenty, że zdrowy. Zawsze serwowany był jako papka na którą nie mogłam nawet patrzeć. Niekoniecznie musimy go właśnie w taki sposób przyrządzać. Jeśli ktoś mówi, że nie lubi proponuję szpinak na surowo.

 

Składniki:DSC_3814

  • garść liści świeżego szpinaku
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka

Przyprawy: sól, pieprz, ocet jabłkowy do smaku, olej.

  1. Szpinak umyć. Odwirować nadmiar wody. Posiekać w duże kawałki.
  2. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obrać. Drobno posiekać.
  4. Pomidor  pokroić w kostkę.
  5. Połączyć wszystkie składniki.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Wymieszać.

DSC_3820

Uwaga!

Szpinaku nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.