Osoby będące na dietach odchudzających, wystrzegają się pożywienia bogatego w tłuszcz. Jednak trzeba odróżnić tłuszcz niezdrowy, który odkłada się w naszym ciele, od tego dobrego, który ma zbawienne działanie na nasz organizm. Jednym z takich przykładów jest właśnie awokado, zawierające głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Awokado polecane jest osobom cierpiącym na stany zapalne żołądka i jelit oraz dla osób zmagających się z cukrzycą typu II ze względu na zawartość błonnika który zapobiega skokom poziomu cukru we krwi.
Najprostszy sposób na jego przyrządzenie to posmarować nim kromkę chleba. Obficie posypać czarnym mielonym pieprzem i posolić do smaku. Smacznie i zdrowo.
Wybierajmy dojrzałe owoce. Powinny być miękkie a szypułka powinna bez trudu odpaść od owocu.
Składniki:
Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony.
Awokado przekroić na połowę. Wydrążyć odpowiednią ilość miąższu i posmarować chleb. Obficie posypać pieprzem i posolić do smaku.
Uwaga: Jeśli nie zamierzamy zjeść od razu całego owocu proponuje zostawić w nim pestkę. Nie ściemnieje tak szybko.
Brak komentarzy