Osoby będące na dietach odchudzających, wystrzegają się pożywienia bogatego w tłuszcz. Jednak trzeba odróżnić tłuszcz niezdrowy, który odkłada się w naszym ciele, od tego dobrego, który ma zbawienne działanie na nasz organizm. Jednym z takich przykładów jest właśnie awokado, zawierające głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Awokado polecane jest osobom cierpiącym na stany zapalne żołądka i jelit oraz dla osób zmagających się z cukrzycą typu II ze względu na zawartość błonnika który zapobiega skokom poziomu cukru we krwi.
Najprostszy sposób na jego przyrządzenie to posmarować nim kromkę chleba. Obficie posypać czarnym mielonym pieprzem i posolić do smaku. Smacznie i zdrowo.

Wybierajmy dojrzałe owoce. Powinny być miękkie a szypułka powinna bez trudu odpaść od owocu.

Składniki:

  • 1 awokado DSC_6003
  • chleb

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony.

Wykonanie:DSC_6005

 

 

 

 

 

 

Awokado przekroić na połowę. Wydrążyć odpowiednią ilość miąższu i posmarować chleb. Obficie posypać pieprzem i posolić do smaku.

Uwaga: Jeśli nie zamierzamy zjeść od razu całego owocu proponuje zostawić w nim pestkę.  Nie ściemnieje tak szybko.