Warto wiedzieć, że ogórki zawierają związki, które działają alkalizujaco, co oznacza, że posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak arbuzy, zawierają bardzo dużą ilość wody, są zatem niskokaloryczne i stanowią bardzo dobry składnik wszelkich diet odchudzających. Ogórki znajdują zastosowanie w łagodzeniu objawów problemów układu moczowego, stanów zapalnych oraz przy usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Proponuję sałatkę z ogórka i awokado.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 1 awokado
  • zielona cebulka lub szczypiorek

Składniki na dresing

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy np: stołowej
  • 1 – 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

Przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Ogórek umyć i obrać ze skórki.
  2. Pokroić w półplasterki (jeśli jest zbyt dojrzały i na dojrzałe pestki należy je usunąć).
  3. Awokado przekroić na połowę.
  4. Wyjąć pestkę.
  5. Miąższ wyjąć łyżką i pokroić w kostkę.
  6. Cebulkę umyć i posiekać.
  7. Wszystkie składniki przemieszać z sobą.

DSC_6021

Przygotować dresing

DSC_6022

  1. Do niedużego słoika wlać ocet.
  2. Dodać majonez, musztardę, śmietanę.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Energicznie potrząsać słoikiem by dokładnie wymieszały się z sobą wszystkie produkty.

DSC_6024

Polać sałatkę po wierzchu lub wszystkie składniki wymieszać.

DSC_6025

Uwaga! Należy uważać, na to z czym jemy ogórki, bowiem zawierają one enzym – askorbinazę, który utlenia witaminę C.