Warto wiedzieć, że ogórki zawierają związki, które działają alkalizujaco, co oznacza, że posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak arbuzy, zawierają bardzo dużą ilość wody, są zatem niskokaloryczne i stanowią bardzo dobry składnik wszelkich diet odchudzających. Ogórki znajdują zastosowanie w łagodzeniu objawów problemów układu moczowego, stanów zapalnych oraz przy usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Proponuję sałatkę z ogórka i awokado.
Składniki:
- 1 średniej wielkości ogórek
- 1 awokado
- zielona cebulka lub szczypiorek
Składniki na dresing
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy np: stołowej
- 1 – 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
Przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
- Ogórek umyć i obrać ze skórki.
- Pokroić w półplasterki (jeśli jest zbyt dojrzały i na dojrzałe pestki należy je usunąć).
- Awokado przekroić na połowę.
- Wyjąć pestkę.
- Miąższ wyjąć łyżką i pokroić w kostkę.
- Cebulkę umyć i posiekać.
- Wszystkie składniki przemieszać z sobą.
Przygotować dresing
- Do niedużego słoika wlać ocet.
- Dodać majonez, musztardę, śmietanę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Energicznie potrząsać słoikiem by dokładnie wymieszały się z sobą wszystkie produkty.
Polać sałatkę po wierzchu lub wszystkie składniki wymieszać.
Uwaga! Należy uważać, na to z czym jemy ogórki, bowiem zawierają one enzym – askorbinazę, który utlenia witaminę C.
Brak komentarzy