Cykoria jest doskonałym źródłem witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Do tego cykoria jest idealna dla osób odchudzających się, ma bowiem mało kalorii.
Wybierając cykorię starajcie się szukać jak najbielszych główek – zzieleniałe listki świadczą o tym, że warzywo zgorzkniało pod wpływem światła. Im mniejsza główka i bardziej przylegające listki tym smaczniejsza i wyrazistsza w smaku.
- 2 szt cykorii
- 1 kiszony ogórek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- zielona cebula (szczypiorek)
- Pomidor do dekoracji
Przyprawy: sól, pieprz
Sos winegret
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju),
- 1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny),
- sól do smaku,
- świeżo mielony pieprz
- 1.2 łyżeczki musztardy
Sposób przygotowania sosu
- Do naczynia wlać ocet winny (lub sok z cytryny) i sól.
- Składniki wymieszać, aby sól się rozpuściła.
- Dodać oliwę z oliwek (lub olej), musztardę i ponownie wymieszać.
- Na końcu doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Cykorię umyć.
- Oderwać kilka wierzchnich liści. (Podamy na nich surówkę z cykorii)
- Pozostałą cykorię przekroić na połowę i wykroić głąbik (jest gorzki).
- Posiekać.
- Wyłożyć do miski i posolić aby puściła sok.
- Ogórek pokroić w kostkę,
- Cebulę poszatkować.
- Zielony szczypior pokroić.
- Ząbek czosnku drobno posiekać.
- Z cykorii odlać zebrany sok i dodać wszystkie pozostałe składniki.
- Polać sosem winegret.
- Doprawić do smaku pieprzem.
- Dokładnie z wymieszać.
- Nałożyć surówkę na listki cykorii.
- Udekorować pokrojonymi pomidorami.
Uwaga! Trzeba wiedzieć, że cykoria uprawiana jest bez dostępu światła, dzięki czemu zawdzięcza swój kolor i smak.
Brak komentarzy