Cykoria jest doskonałym źródłem witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Do tego cykoria jest idealna dla osób odchudzających się, ma bowiem mało kalorii.

Wybierając cykorię starajcie się szukać jak najbielszych główek – zzieleniałe listki świadczą o tym, że warzywo zgorzkniało pod wpływem światła. Im mniejsza główka i bardziej przylegające listki  tym smaczniejsza i wyrazistsza w smaku.

Składniki:DSC_5192

 

 

 

 

 

 

  • 2 szt cykorii
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • zielona cebula (szczypiorek)
  • Pomidor do dekoracji

Przyprawy: sól, pieprz

Sos winegret

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju),
  • 1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny),
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony pieprz
  • 1.2 łyżeczki musztardy

Sposób przygotowania sosu

  • Do naczynia wlać ocet winny (lub sok z cytryny) i sól.
  • Składniki wymieszać, aby sól się rozpuściła.
  • Dodać oliwę z oliwek (lub olej), musztardę i ponownie wymieszać.
  • Na końcu doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Wykonanie surówki:DSC_5194

  1. Cykorię umyć.
  2. Oderwać kilka wierzchnich liści. (Podamy na nich surówkę z cykorii)
  3. Pozostałą cykorię przekroić na połowę i wykroić głąbik (jest gorzki).
  4. Posiekać.
  5. Wyłożyć do miski i posolić aby puściła sok.
  6. Ogórek pokroić w kostkę,
  7. Cebulę poszatkować.
  8. Zielony szczypior pokroić.
  9. Ząbek czosnku drobno posiekać.
  10. Z cykorii odlać zebrany sok i dodać wszystkie pozostałe składniki.
  11. Polać sosem winegret.
  12. Doprawić do smaku pieprzem.
  13. Dokładnie z wymieszać.
  14. Nałożyć surówkę na listki cykorii.
  15. Udekorować pokrojonymi pomidorami.

DSC_5188

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga!   Trzeba wiedzieć, że cykoria uprawiana jest bez dostępu światła, dzięki czemu zawdzięcza swój kolor i smak.