Dziś przygotowałam pastę do pieczywa z gotowanego mięsa rosołowego. Zazwyczaj obieram porcje i mięso wkładam do zamrażalki. Jak uzbieram większą ilość wykorzystuję je jako farsz do pierogów, krokietów itp.

Składniki:DSC_4001

  • gotowane mięso rosołowe z kurczaka
  • 1 ugotowane żółtko
  • 1/2 cebuli
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • białą część pora
  • szczypiorek
  • duży ząbek czosnku

DSC_4004Przyprawy: sól, pieprz.

  1. Mięso, cebulę, por, ząbek czosnku, szczypiorek, ogórek drobno posiekać.
  2. Wymieszać.
  3. Dodać ugotowane żółtko jaja i rozgnieść widelcem.
  4. Dołożyć majonez i musztardę.
  5. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  6. Dokładnie wymieszać.
  7. Odstawić do na ok. 1/2 godziny w chłodne miejsce.
  8. Do dekoracji użyłam gotowaną marchewkę.

Uwaga! Białko dodałam do sałatki jarzynowej.  Warzywa wykorzystałam z rosołu. Ugotowałam kilka ziemniaków dodałam dodatkowo cebulę, ogórek kiszony, majonez, musztardę i już miałam gotowe danie obiadowe. Oto moja sałatka.DSC_3991