Kiedy otwieram konserwę rybną to w niej niewielka porcja. Lecz kiedy zrobię z niej pastę wystarczy nawet dla niezapowiedzianych gości. Pasty do smarowania pieczywa są świetnym rozwiązaniem aby nieco urozmaicić nasze menu.
- 1 puszka śledzi (ja miałam w oleju , lecz mogą być w sosie pomidorowym)
- 1 cebula
- 1-2 ogórki kiszone
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 łyżeczka musztardy (Ja dodałam francuską)
- 1 łyżeczka majonezu (ja użyłam dekoracyjnego)
Wykonanie:
- Śledzie wyłożyć do miski.
- Cebulę, ogórki, drobno posiekać.
- Jajka obrać ze skorupek i pognieść widelcem.
- Dodać musztardę i majonez.
- Połączyć dokładnie wszystkie składniki.
- Doprawić do smaku pieprzem.
Uwaga: Aby ułatwić sobie obieranie jajka przecinam je nożem na połowę. Łyżką wyjmuję jajko ze skorupki.
W ten sam sposób przygotowuje pastę z makreli czy innej wędzonej ryby.
Brak komentarzy