Kiedy otwieram konserwę rybną to w niej niewielka porcja. Lecz kiedy zrobię z niej pastę wystarczy nawet dla niezapowiedzianych gości. Pasty do smarowania pieczywa są świetnym rozwiązaniem aby nieco urozmaicić nasze menu.

Składniki:DSC_3741

  • 1 puszka śledzi (ja miałam w oleju , lecz mogą być w sosie pomidorowym)
  • 1 cebula
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżeczka musztardy (Ja dodałam francuską)
  • 1 łyżeczka majonezu (ja użyłam dekoracyjnego)

Przyprawy: pieprz.DSC_3747

Wykonanie:

  1. Śledzie wyłożyć do miski.
  2. Cebulę, ogórki, drobno posiekać.
  3. Jajka obrać ze skorupek i pognieść widelcem.
  4. Dodać musztardę i majonez.
  5. Połączyć dokładnie wszystkie składniki.
  6. Doprawić do smaku pieprzem.DSC_3742

 

Uwaga: Aby ułatwić sobie obieranie jajka przecinam je nożem na połowę. Łyżką wyjmuję jajko ze skorupki.

W ten sam sposób przygotowuje pastę z makreli czy innej wędzonej ryby.