Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Zalicza się je do ryb tłustych, lecz nie są wcale kaloryczne. To ważna informacja dla osób na diecie odchudzającej w 100 g jest  tylko 160 kcal. Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 20 dkg. śledzia matiasDSC_9655
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • ok. 15 cm.    średniej wielkości pora
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

Przyprawy: pieprz biały

Wykonanie:

Śledzie pokroić na niewielkie paski.

Jajka, ogórki kiszone, cebulę i por pokroić w kostkę. Połączyć z śledziami.

Dodać połowę puszki kukurydzy konserwowej.

Dokładnie wymieszać.

Majonez ze śmietaną połączyć i dodać do pozostałych składników.

Przyprawić pieprzem i odstawić sałatkę w chłodne miejsce aby miały czas połączyć  się wszystkie smaki.