Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Zalicza się je do ryb tłustych, lecz nie są wcale kaloryczne. To ważna informacja dla osób na diecie odchudzającej w 100 g jest tylko 160 kcal. Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- 20 dkg. śledzia matias
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- ok. 15 cm. średniej wielkości pora
- 1/2 pęczka zielonej cebulki
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 łyżka majonezu
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Przyprawy: pieprz biały
Śledzie pokroić na niewielkie paski.
Jajka, ogórki kiszone, cebulę i por pokroić w kostkę. Połączyć z śledziami.
Dodać połowę puszki kukurydzy konserwowej.
Dokładnie wymieszać.
Majonez ze śmietaną połączyć i dodać do pozostałych składników.
Przyprawić pieprzem i odstawić sałatkę w chłodne miejsce aby miały czas połączyć się wszystkie smaki.
Brak komentarzy