Prosty sposób na śledzia. Na obiad, kolacje, jako przystawka. Smaczne i zdrowe. Śledzie dostarczają dużo żelaza, cynku, miedzi, fosforu oraz jodu.

Składniki:

  • 800g śledzi a la matiasDSC_0027
  • 4 średniej wielkości cebule
  • ok 2 szkl. oleju

Wykonanie:

Jeśli śledzie są zbyt słone należy je wypłukać lub  wymoczyć w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie. Najprostrzy sposób to  spróbować by się o tym przekonać.

Cebulę obrać, Posiekać w połplasterki. Ułożyć na sicie i przelać gorącą wodą. Pozostawić chwilę by obciekły z nadmiaru wody.

Śledzie pokroić na kawałki. Wymieszać.Układać w słoiku na przemian z cebulą.

Całość zalać olejem. Zakręcić i odstawić na kilka dni do lodówki. Cebula zmięknie a smaki się połączą.