Prosty i szybki w przygotowaniu śledź w śmietanie na przystawkę, obiad czy kolację.
- opakowanie śledzi a’la matias ok. 3 płatów
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 mały zielony ogórek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Przyprawy: pieprz czarny
- Śledzie wyjąć z opakowania i włożyć do naczynia.
- Zalać je dużą ilością wody i odstawić.
- W tym czasie obrać cebulę i drobno posiekać.
- Ogórek umyć (nie obierać ze skórki).
- Pokroić w małą kostkę.
- Wyjąć śledzie.
- Osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Pokroić na mniejsze części.
- Wszystkie składniki włożyć do miski.
- Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać śmietanę.
- Doprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.
Uwaga! Ostrożnie z solą. Śledzie są wystarczająco słone.
Jak to mówią: ze słodyczy lubię śledzie 🙂