Prosty i szybki w przygotowaniu śledź w śmietanie  na przystawkę, obiad czy kolację.

Składniki:DSC_4232

  • opakowanie śledzi a’la matias ok. 3 płatów
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 mały zielony ogórek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Przyprawy: pieprz czarny

Wykonanie:DSC_4228

  1. Śledzie wyjąć z opakowania i włożyć do naczynia.
  2. Zalać je dużą ilością wody i odstawić.
  3. W tym czasie obrać cebulę i drobno posiekać.
  4. Ogórek umyć (nie obierać ze skórki).
  5. Pokroić w małą kostkę.
  6. Wyjąć śledzie.
  7. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
  8. Pokroić na mniejsze części.
  9. Wszystkie składniki włożyć do miski.
  10. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  11. Dodać śmietanę.
  12. Doprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.

DSC_4239

Uwaga! Ostrożnie z solą. Śledzie są wystarczająco słone.

DSC_4238