Spożywanie roszponki na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych. Roszponka to znakomity produkt dla odchudzających się – ma zaledwie 21 kcal oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru. Jest niskoglikemiczna.
Składniki:
- 1 opakowanie roszponki
- 1 zielony ogórek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki uprażonego na suchej patelni ziaren słonecznika
Wykonanie:
- Roszponkę umyć. Odsączyć. Wsypać do miski.
- Ogórek umyć. Pokroić w kostkę. Dodać do roszponki.
- Obrany ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z sałatką i ogórkiem.
- Dodać śmietanę i majonez.
- Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
- Dokładnie wymieszać.
- Posypać prażonym słonecznikiem.
Jeść zaraz po przygotowaniu.
Ciekawostki: Aby listki roszponki zachowały świeżość i kruchość należy przechowywać je w lodówce w plastikowej torebce.
Brak komentarzy