Spożywanie roszponki na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych. Roszponka to znakomity produkt dla odchudzających się – ma zaledwie 21 kcal oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru. Jest niskoglikemiczna.

Składniki:

  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki uprażonego na suchej patelni ziaren słonecznika

Przyprawy: sól, pieprz.DSC_4023

Wykonanie:

  1. Roszponkę umyć. Odsączyć. Wsypać do miski.
  2. Ogórek umyć. Pokroić w kostkę. Dodać do roszponki.
  3. Obrany ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z sałatką i ogórkiem.
  4. Dodać śmietanę i majonez.
  5. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
  6. Dokładnie wymieszać.
  7. Posypać prażonym słonecznikiem.

Jeść zaraz po przygotowaniu.

 

Ciekawostki:  Aby listki roszponki zachowały świeżość i kruchość należy przechowywać je w lodówce w plastikowej torebce.
DSC_4024