Połączenie wędzonego łososia z tuńczykiem to samo zdrowie. Jak wiadomo ryby są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6,
czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu. Tę pastę łatwo przekształcić w sałatkę i odważnie możemy podać ją gościom. Wystarczy tylko pokroić na większe kawałki wszystkie składniki. Pamiętamy, że bazą do naszej pasty jest tuńczyk i łosoś pozostałe składniki możemy dodać takie jakie mamy. Aby było taniej kupiłam wędzony kręgosłup łososia i dokładnie oddzieliłam mięso od ości.
- puszka tuńczyka (może być z wody lub oleju).
- kawałek wędzonego łososia ok.200 g. (ja kupiłam jeden kręgosłup. Mięso dokładnie obrałam z ości)
- 2 kiszone ogórki
- 1 cebula
- 1 puszka zielonego groszku
- 1/2 strąka papryki żółtej
- 6 pomidorków koktajlowych ( można zastąpić innymi pomidorami)
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 pęczka zielonego koperku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
Przyprawy: pieprz, sól.
Wykonanie:
- Łososia dokładnie obrać z ości. Drobniutko posiekać. Jeśli znajdziemy jakąś ość należy ją wyjąć lub dla bezpieczeństwa zmielić.
- Tuńczyka wyjąć z puszki. Odsączyć na sicie.
- Ogórek zielony, paprykę umyć i drobno pokroić.
- Z pomidora usunąć pestki a miąższ drobno pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać. Posiekać.
- Zielony groszek wyłożyć na sito. Przepłukać i odsączyć z wody.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Dodać ketchupu, przecieru pomidorowego, majonezu, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszać.
Uwaga: Jeśli wszystkie składniki pokroimy na większe kawałki możemy podać ją na stół jako sałatkę lub przystawkę na małych kromeczkach z chleba tostowego czy bułki.
Brak komentarzy