Połączenie wędzonego łososia z tuńczykiem to samo zdrowie. Jak wiadomo ryby są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6,
czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu. Tę pastę łatwo przekształcić w sałatkę i odważnie możemy podać ją gościom. Wystarczy tylko pokroić na większe kawałki wszystkie składniki. Pamiętamy, że bazą do naszej pasty jest tuńczyk i łosoś pozostałe składniki możemy dodać takie jakie mamy. Aby było taniej kupiłam wędzony kręgosłup łososia i dokładnie oddzieliłam mięso od ości.

DSC_3826

  • puszka tuńczyka (może być z wody lub oleju).
  • kawałek wędzonego łososia ok.200 g. (ja kupiłam jeden kręgosłup. Mięso dokładnie obrałam z ości)
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 6 pomidorków koktajlowych ( można zastąpić innymi pomidorami)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 pęczka zielonego koperku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu

Przyprawy: pieprz, sól.

DSC_3828

Wykonanie:

  1. Łososia dokładnie obrać z ości. Drobniutko posiekać. Jeśli znajdziemy jakąś ość należy ją wyjąć lub dla bezpieczeństwa zmielić.
  2. Tuńczyka wyjąć z puszki. Odsączyć na sicie.
  3. Ogórek zielony, paprykę umyć i drobno pokroić.
  4. Z pomidora usunąć pestki a miąższ drobno pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać. Posiekać.
  6. Zielony groszek wyłożyć na sito. Przepłukać i odsączyć z wody.
  7. Wszystkie składniki wymieszać.
  8. Dodać ketchupu, przecieru pomidorowego, majonezu, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Wymieszać.

Uwaga: Jeśli wszystkie składniki pokroimy na większe kawałki możemy podać ją na stół jako sałatkę lub przystawkę na małych kromeczkach z chleba tostowego czy bułki.