Mięso łososia ma piękne pomarańczowo – różowe mięso oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Na kolację proponuję pastę z brzuszków , które są zdecydowanie tańsze od mięsa łososia.
Składniki:
- ok. 300 g brzuszków z łososia
- 1/2 cebuli
- 1 ogórek kiszony
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- niewielki kawałek potartej kurkumy
- nieco pieprzu do smaku
Wykonanie:
Obrać brzuszki ( mięso ryby od skóry). Uważać by nie było ości.
Drobno i dokładnie posiekać.
Dodać pokrojony w kostkę ogórek, cebulę i obrane ze skorupek jajka. Wymieszać.
Dołożyć przecier pomidorowy i musztardę.
Potrzeć na tarce niewielką ilość kurkumy (tę czynność wykonać w rękawiczkach lateksowych ponieważ farbuje ręce). Do smaku wsypać nieco pieprzu.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Uwaga!
Kurkuma jest pomocna w walce z nowotworami, działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. W kuchni hinduskiej łączy się ją z pieprzem i papryką.
Brak komentarzy