Mięso łososia ma piękne pomarańczowo – różowe mięso oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Na kolację proponuję pastę z brzuszków , które są zdecydowanie tańsze od mięsa łososia. DSC_0612

Składniki:

  • ok. 300 g brzuszków z łososia
  • 1/2 cebuli
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  •  niewielki kawałek potartej kurkumy
  • nieco pieprzu do smaku

Wykonanie:

DSC_0596
Obrać brzuszki ( mięso ryby od skóry). Uważać by nie było ości.

Drobno i dokładnie  posiekać.

Dodać pokrojony w kostkę ogórek, cebulę i obrane ze skorupek jajka. Wymieszać.

Dołożyć przecier pomidorowy i musztardę.

Potrzeć na tarce niewielką ilość kurkumy (tę czynność wykonać w rękawiczkach lateksowych ponieważ farbuje ręce). Do smaku wsypać nieco pieprzu.

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Uwaga!

Kurkuma jest pomocna w walce z nowotworami, działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. W kuchni hinduskiej łączy się ją z pieprzem i papryką.