Sałata przyrządzona w ten sposób być może nie jest tania lecz na pewno warta polecenia. Zrezygnować można z cukinii i papryczki a pierś z kurczaka zastąpić wysmażonymi paskami bekonu czy wędliny pokrojonej w paski. Wszystko zależy od tego co kto lubi i jakimi produktami dysponuje.
- 1 -2 główki sałaty zielonej masłowej ( może być lodowa)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oleju
- pokrojona w drobną kostkę 1 ostra papryczka
- pokrojona w paski 1 mała cukinia
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
Zalewa do sałaty
- 20 łyżek octu spirytusowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie zalewy:
Odmierzyć ilość wody i octu. Dodać cukier i sól. Zagotować.
Jak zabrać się za zrobienie wykwintnej sałaty?
- Należy pierś z kurczaka pokroić w paski i wymieszać ją z marynatą.
- Odstawić na ok. 1 ha.
- W tym czasie sałatę zieloną obrać z liści. Umyć każdy pod bieżącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody. Porwać liście na na mniejsze kawałki i wyłożyć na dużą miskę.( Kilka liści zostawić do dekoracji)
- Kukurydzę i fasolę czerwoną przelać na sito. Wypłukać pod bieżącą wodą i odstawić by odsączyć ją z nadmiaru wody.
- Rozgrzać patelnie i wyłożyć na nią zamarynowaną pierś z kurczaka wraz z marynatą.
- Krótko obsmażyć.
- Wyłożyć gorące na liście sałaty.
- Dodać kukurydzę i fasolę.
- Ugotować zalewę i gorącą zalewą polać liście i wymieszać.
Doprawić ewentualnie do smaku (solą , pieprzem, cukrem).
UWAGA: Kukurydzę i fasolę która nam pozostała możemy wykorzystać jako dekorację na sałacie lub dodać następnego dnia do innej surówki, sałatki czy też w inny sposób lub zużyć zawartość całej puszki do wykonania w/w przepisu.
Brak komentarzy