Sałata przyrządzona w ten sposób być może nie jest tania lecz na pewno warta polecenia. Zrezygnować można z cukinii i papryczki a pierś z kurczaka zastąpić wysmażonymi paskami bekonu czy wędliny pokrojonej w paski. Wszystko zależy od tego co kto lubi i jakimi produktami dysponuje.

Składniki:DSC_4789

  • 1 -2 główki sałaty zielonej masłowej ( może być lodowa)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • pierś z kurczaka

Marynata do piersi z kurczakaDSC_4745

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • pokrojona w drobną kostkę 1 ostra papryczka
  • pokrojona w paski 1 mała cukinia
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku

DSC_4778

Zalewa do sałaty

  • 20 łyżek octu spirytusowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie zalewy:

Odmierzyć ilość wody i octu. Dodać cukier i sól. Zagotować.

Jak zabrać się za zrobienie wykwintnej sałaty?

  1. Należy pierś z kurczaka pokroić w paski i wymieszać ją z marynatą.
  2. Odstawić na ok. 1 ha.
  3. W tym czasie sałatę zieloną obrać z liści. Umyć każdy pod bieżącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody. Porwać liście na na mniejsze kawałki  i wyłożyć na dużą miskę.( Kilka liści zostawić do dekoracji)
  4. Kukurydzę i fasolę czerwoną przelać na sito. Wypłukać pod bieżącą wodą i odstawić by odsączyć ją z nadmiaru wody.
  5. Rozgrzać patelnie i wyłożyć na nią zamarynowaną pierś z kurczaka wraz z marynatą.
  6. Krótko obsmażyć.
  7. Wyłożyć gorące na liście sałaty.
  8. Dodać kukurydzę i fasolę.
  9. Ugotować zalewę i gorącą zalewą polać liście i wymieszać.

DSC_4793

Doprawić ewentualnie do smaku (solą , pieprzem, cukrem).

DSC_4783

DSC_4787

 

 

 

UWAGA: Kukurydzę i fasolę która nam pozostała możemy wykorzystać jako dekorację na sałacie lub dodać następnego dnia do innej surówki, sałatki czy też w inny sposób lub zużyć zawartość całej puszki do wykonania w/w przepisu.