Szparagi to smaczne i zdrowe warzywo. Może nie należą do najtańszych lecz są skarbnicą witamin i składników mineralnych.
Polecam smaczną zieloną zupę szparagową.

Składniki:

  • 1 opakowanie zielonych szparagów
  • 1 duży ziemniak
  • garść zielonej posiekanej pietruszki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany

Przyprawy: sól, czosnek suszony, pieprz ziołowy. pieprz biały, ziele angielskie.

Wykonanie:

  1. Obrać z twardych części szparagi.
  2. Umyć.
  3. Włożyć do garnka i zalać wodą.
  4. Ziemniak obrać.
  5. Umyć .
  6. Pokroić i dodać do garnka ze szparagami.
  7. Dołożyć seler i ziele angielskie.
  8. Ugotować.
  9. Dodać posiekaną pietruszkę.
  10. Wszystkie składniki razem zmiksować na krem.
  11. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
  12. Na końcu dodać śmietanę i masło. (Nie gotować)
  13. Wymieszać i podawać.

Ciekawostka: 

Oto co mówi Poradnik Zdrowie.pl na temat szaragów

“Szparagi – białe, zielone i fioletowe -ich właściwości i wartości odżywcze powinny docenić przede wszystkim osoby, które zamierzają zrzucić wagę, ponieważ są niskokaloryczne i znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej.

Szparagi są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:

  • kwas foliowy  Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
  • witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • asparagina – wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
  • wapńfosforpotas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
  • glutation – wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
  • błonnik – poprawia perystaltykę jelit;
  • inulina – prebiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego