Szparagi to smaczne i zdrowe warzywo. Może nie należą do najtańszych lecz są skarbnicą witamin i składników mineralnych.
Polecam smaczną zieloną zupę szparagową.
- 1 opakowanie zielonych szparagów
- 1 duży ziemniak
- garść zielonej posiekanej pietruszki
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 duża łyżka masła
- 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
Przyprawy: sól, czosnek suszony, pieprz ziołowy. pieprz biały, ziele angielskie.
- Obrać z twardych części szparagi.
- Umyć.
- Włożyć do garnka i zalać wodą.
- Ziemniak obrać.
- Umyć .
- Pokroić i dodać do garnka ze szparagami.
- Dołożyć seler i ziele angielskie.
- Ugotować.
- Dodać posiekaną pietruszkę.
- Wszystkie składniki razem zmiksować na krem.
- Doprawić do smaku solą i przyprawami.
- Na końcu dodać śmietanę i masło. (Nie gotować)
- Wymieszać i podawać.
Ciekawostka:
Oto co mówi Poradnik Zdrowie.pl na temat szaragów
“Szparagi – białe, zielone i fioletowe -ich właściwości i wartości odżywcze powinny docenić przede wszystkim osoby, które zamierzają zrzucić wagę, ponieważ są niskokaloryczne i znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej.
Szparagi są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:
- kwas foliowy Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
- witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
- asparagina – wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
- wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
- glutation – wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
- błonnik – poprawia perystaltykę jelit;
- inulina – prebiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
Wygląda naprawdę pysznie. Chętnie spróbuje takiego dania w najbliższym czasie.
Pysznie wygląda i mnie smakuje. Jestem ciekawa czy Tobie również.Pozdrawiam.
Smakowicie wygląda ta zupka. Osobiście uwielbiam szparagi.