Zupę ugotowałam z białych szparagów. Szparagi białe rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, w związku z tym nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem. Białe szparagi są twardsze od zielonych, w związku z tym przed gotowaniem należy je obrać. W Polsce białe szparagi są uprawiane w Wielkopolsce.
Składniki: (3-4 porcje zupy)
- paczka szparagów (ja miałam białe szparagi)
- 1 łyżka masła
lane ciasto
Przyprawy: liść laurowy, pieprz, imbir, kurkuma.
Wykonanie:
- Szparagi obrać obieraczką do jarzyn. (Zacząć należy od główki).
- Spód obciąć.
- Pociąć na mniejsze kawałki.
- Zalać 1 litrem wody.
- Ugotować pod przykryciem.
- Zmiksować.
- Doprawić do smaku solą pieprzem imbirem.
- W razie gdyby wygotowała się część wody uzupełnić do 1,5 litra.
- W zupie ugotować lane ciasto.
- Na końcu gotowania dodać masło.
- Posypać natką pietruszki.
Ciekawostka: Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Słynie przede wszystkim z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych.
Kurkuma jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa. Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach.
Koszt na czerwiec 2016 r.
Szparagi kupiłam w przecenie po 2,50 zł. + przyprawy + lane ciasto (jajka i mąka) + masło. Koszt jak niewielki zważywszy, że to zupa ze szparagów.
Brak komentarzy