Zupę ugotowałam z białych szparagów. Szparagi białe rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, w związku z tym nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem. Białe szparagi są twardsze od zielonych, w związku z tym przed gotowaniem należy je obrać. W Polsce białe szparagi są uprawiane w Wielkopolsce.

Składniki: (3-4 porcje zupy)

DSC_5158

  • paczka szparagów (ja miałam białe szparagi)
  • 1 łyżka masła

lane ciasto

Przyprawy: liść laurowy, pieprz, imbir, kurkuma.

DSC_5159

 

Wykonanie:

  1. Szparagi obrać obieraczką do jarzyn. (Zacząć należy od główki).
  2. Spód obciąć.
  3. Pociąć na mniejsze kawałki.
  4. Zalać 1 litrem wody.
  5. Ugotować pod przykryciem.
  6. Zmiksować.
  7. Doprawić do smaku solą pieprzem imbirem.
  8. W razie gdyby wygotowała się część wody uzupełnić do 1,5 litra.
  9. W zupie ugotować lane ciasto.
  10. Na końcu gotowania dodać masło.
  11. Posypać natką pietruszki.

Ciekawostka: Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Słynie przede wszystkim z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych.

Kurkuma jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa. Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach.

Koszt na czerwiec 2016 r.

Szparagi kupiłam w przecenie po 2,50 zł. + przyprawy + lane ciasto (jajka i mąka) + masło. Koszt jak niewielki zważywszy, że to zupa ze szparagów.