Przepis na zupę, która zaspokoi głód. Rozgrzeje kiedy zmarznięci wrócimy do domu a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie potrzebujemy wiele czasu by ją ugotować.
Składniki: na dwie porcje
- 2 szt. białej surowej kiełbasy
- jajka ugotowane na twardo (na jedną porcję jedno jajko)
- 1 kopiata łyżeczka potartego chrzanu
- ok 150 ml. żurku (kiszona mąka żytnia z czosnkiem)
- 100 g. wędzonego boczku.
- 2 szt białej kiełbasy
- 1 szt. średniej wielkości cebula
Przyprawy: sól, pieprz czarny, angielskie ziele, liść laurowy.
Wykonanie:
Ugotować białą surową kiełbasę w 1 l wody. Wyjąć i odłożyć. Do wody wrzucić angielskie ziele, liść laurowy. Dołożyć kopiatą łyżeczkę potartego chrzanu. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Wlać kiszony żurek. Uważać by zupa nie była za kwaśna toteż ostrożnie dawkować wlewanie żurku.
Na patelni stopić pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Kiedy będzie już się topił dodać pokrojoną w plastry białą kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia się cebuli.
Wlać do zupy. Chwilę wszystko razem gotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Na talerzu ułożyć przekrojone, ugotowane na twardo jajko. Zalać zupą.
Uwaga.
Jeśli zupa jest zbyt wodnista można zagęścić ją mąką żytnią. Rozmieszć np: łyżkę mąki żytniej w niewielkiej ilości wody i wlać do zupy. Gotować przez chwilę.
Jeśli żurek wyszedł nam nieco za kwaśny proponuje wlać słodkiej śmietanki.
Brak komentarzy