Przepis na zupę, która zaspokoi głód. Rozgrzeje kiedy zmarznięci wrócimy do domu a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie potrzebujemy wiele czasu by ją ugotować.

Składniki: na dwie porcje

  • 2 szt. białej surowej kiełbasyDSC_0138
  • jajka ugotowane na twardo (na jedną porcję jedno jajko)
  • 1 kopiata łyżeczka potartego chrzanu
  • ok 150 ml. żurku (kiszona mąka żytnia z czosnkiem)
  • 100 g. wędzonego boczku.
  • 2 szt białej kiełbasy
  • 1 szt. średniej wielkości cebula

Przyprawy: sól, pieprz czarny, angielskie ziele, liść laurowy.

Wykonanie:

Ugotować białą surową kiełbasę w 1 l wody. Wyjąć i odłożyć. Do wody wrzucić  angielskie ziele, liść laurowy. Dołożyć kopiatą łyżeczkę potartego chrzanu. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Wlać kiszony żurek. Uważać by zupa nie była za kwaśna toteż ostrożnie dawkować wlewanie żurku.

Na patelni stopić pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Kiedy będzie już się topił dodać pokrojoną w plastry białą kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia się cebuli.

Wlać do zupy. Chwilę wszystko razem gotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Na talerzu ułożyć przekrojone, ugotowane na twardo jajko. Zalać zupą.

Uwaga.

Jeśli zupa jest zbyt wodnista można zagęścić ją mąką żytnią. Rozmieszć  np: łyżkę mąki żytniej w niewielkiej ilości wody i wlać do zupy. Gotować przez chwilę.

Jeśli żurek wyszedł nam nieco za kwaśny proponuje wlać słodkiej śmietanki.