O zaletach spożywania ryb wiemy wszyscy. Zawierają kwas omega-3, łatwo przyswajalne białko oraz witaminę B12. Dziś proponuję grenadiera z chrzanem.
Składniki:
- 2 wyfiletowane płaty grenadiera
- 1 cienkie plastry masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki startego chrzanu
- Przyprawy:sól, pieprz cytrynowy,zioła prowansalskie,
dodatkowo : folia aluminiowa
Wykonanie:
Rozłożyć na blacie przyciętą odpowiedniej wielkości folię aluminiowa na której należy położyć po filecie greneadiera. Na każdym z płatów położyć po plasterku masła, oprószyć niewielką ilością pieprzu cytrynowego, solą oraz ziołami prowansalskimi. Na każdym rozprowadzić łyżeczkę tartego chrzanu. Polać odrobiną oleju i zawinąć w folię. Tak przygotowane “paczuszki” położyć na patelni grilowej i piec po 10 minut z jednej a następnie z drugiej strony.
Proponuję podać z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej
Orientacyjny koszt na styczeń 2015
2 filety z grenadiera ok 7 zł. plus pozostałe składniki to razem ok 10 zł.
Dawanie do potraw startego korzenia chrzanu wzbogaci je o witaminy C, B, A, a także wapń, magnez i żelazo.
Brak komentarzy