DSC_9326 O zaletach spożywania ryb wiemy wszyscy. Zawierają kwas omega-3, łatwo przyswajalne białko oraz witaminę B12. Dziś proponuję grenadiera z chrzanem.

Składniki:

  • 2 wyfiletowane płaty grenadiera
  • 1 cienkie plastry masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki startego chrzanu
  • Przyprawy:sól, pieprz cytrynowy,zioła prowansalskie,

dodatkowo : folia aluminiowa

Wykonanie:

Rozłożyć na blacie przyciętą odpowiedniej wielkości  folię aluminiowa na której należy położyć po filecie greneadiera. Na każdym  z płatów położyć po plasterku masła, oprószyć niewielką ilością pieprzu cytrynowego, solą oraz ziołami prowansalskimi. Na każdym rozprowadzić łyżeczkę tartego chrzanu. Polać odrobiną oleju i zawinąć w folię. Tak przygotowane “paczuszki” położyć na patelni grilowej i piec po 10 minut z jednej a następnie z drugiej strony.

Proponuję podać z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej

 

Orientacyjny koszt na styczeń 2015

2 filety z grenadiera ok 7 zł. plus pozostałe składniki to razem ok 10 zł.

 

Dawanie do potraw startego korzenia chrzanu wzbogaci je o witaminy C, B, A, a także wapń, magnez i żelazo.