Zbliżają się Święta Wielkanocne. Trudno wyobrazić sobie, aby na świątecznym stole mogło zabraknąć  chrzanu a wraz z nim szynki, białej kiełbasy, jaj i innych specjałów. Nadeszła odpowiednia pora by podać przepis na chrzan tarty. Można go bez problemu o tej porze roku kupić na straganach jak i w supermarketach.

Składniki:DSC_0052

  • 1 średniej wielkości korzeń chrzanu
  • 2 ugotowane żółtka jaj
  • 2-4 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1,5 soku z cytryny

Przyprawy: sól

 

Wykonanie:

Korzeń chrzanu oskrobać. Umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach.

Wycisnąć sok z cytryn i zalać potarty chrzan.Wymieszać. Z ugotowanych na twardo jaj wyjąć żółtka. Zetrzeć na tarce lub pognieść widelcem. Dodać do chrzanu i dokładnie wymieszać

Aby chrzan miał luźniejszą konsystencję dolać śmietanki. Doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać.

Włożyć do słoika. Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Uwaga!

Jeśli uważamy, że mamy zbyt dużo potartego chrzanu i nie zjemy go przez najbliższe dni odłóżmy część  do słoiczka. Wymieszajmy go z sokiem z cytryny (nie ciemnieje).

W takiej postaci może poleżeć w lodówce znacznie dłużej. Bezpośrednio przed podaniem doprawimy go  żółtkami i śmietaną.

Możemy również przyrządzić ćwikłę z chrzanem.

Ceny chrzany zróżnicowane od 9 do 16 zł. za kilogram. Wystarczy nam jeden korzeń i to średniej wielkości.