Zbliżają się Święta Wielkanocne. Trudno wyobrazić sobie, aby na świątecznym stole mogło zabraknąć chrzanu a wraz z nim szynki, białej kiełbasy, jaj i innych specjałów. Nadeszła odpowiednia pora by podać przepis na chrzan tarty. Można go bez problemu o tej porze roku kupić na straganach jak i w supermarketach.
- 1 średniej wielkości korzeń chrzanu
- 2 ugotowane żółtka jaj
- 2-4 łyżki słodkiej śmietanki
- 1,5 soku z cytryny
Przyprawy: sól
Wykonanie:
Korzeń chrzanu oskrobać. Umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach.
Wycisnąć sok z cytryn i zalać potarty chrzan.Wymieszać. Z ugotowanych na twardo jaj wyjąć żółtka. Zetrzeć na tarce lub pognieść widelcem. Dodać do chrzanu i dokładnie wymieszać
Aby chrzan miał luźniejszą konsystencję dolać śmietanki. Doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać.
Włożyć do słoika. Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Uwaga!
Jeśli uważamy, że mamy zbyt dużo potartego chrzanu i nie zjemy go przez najbliższe dni odłóżmy część do słoiczka. Wymieszajmy go z sokiem z cytryny (nie ciemnieje).
W takiej postaci może poleżeć w lodówce znacznie dłużej. Bezpośrednio przed podaniem doprawimy go żółtkami i śmietaną.
Możemy również przyrządzić ćwikłę z chrzanem.
Ceny chrzany zróżnicowane od 9 do 16 zł. za kilogram. Wystarczy nam jeden korzeń i to średniej wielkości.
Brak komentarzy