Nie przepadam za alkoholem.Piję go bardzo rzadko i okazjonalnie lecz jeśli mam wybór zawsze wybiorę nalewkę własnej roboty. Polecam zrobić nalewkę cytrynową. Przepis bardzo prosty. Składników niewiele a smak idealny. W zimowe wieczory kieliszeczek nalewki cytrynowej rozgrzeje i rozweseli.
- 1 kg cytryn
- 250 g. cukru
- 1/2 l. wódki
Wykonanie:
- Cytryny dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
- Sparzyć wrzątkiem.
- Wytrzeć do sucha.
- Obrać cieniutko skórkę (bez białej części)
- Następnie usunąć białą część spod skórki.
- Oczyszczoną cytrynę pokroić w plastry.
- Układać w dużym słoju na przemian z pozbawioną białej części skórką.
Zasypać cukrem.
- Odstawić.
- Kiedy rozpuści się cukier i cytryny puszczą sok zalać 1/2 l. wódki.
- Ponownie odstawić na co najmniej ok. 2 tygodnie.
- Po tym czasie zlać całość do butelki lub karafki.
Uwaga: Można zrobić degustację. Jeśli uważamy, że nalewka jest niedostatecznie słodka należy cytryny ponownie zasypać cukrem. Jak rozpuści się cukier należy powstały sok wymieszać z odlaną wcześniej nalewką.
- Ponownie odstawić.
Uwaga! Im dłużej nalewka leżakuje tym lepsza.
Brak komentarzy