Nie przepadam za alkoholem.Piję go bardzo rzadko i okazjonalnie lecz jeśli mam wybór zawsze wybiorę nalewkę własnej roboty. Polecam zrobić nalewkę cytrynową. Przepis bardzo prosty. Składników niewiele a smak idealny. W zimowe wieczory kieliszeczek nalewki cytrynowej rozgrzeje i rozweseli.

Składniki:

  • 1 kg cytryn
  • 250 g. cukru
  • 1/2 l. wódki

Wykonanie:

  • Cytryny dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
  • Sparzyć wrzątkiem.
  • Wytrzeć do sucha.
  • Obrać cieniutko skórkę (bez białej części)
  • Następnie usunąć białą część spod skórki.
  • Oczyszczoną cytrynę pokroić w plastry.
  • Układać w dużym słoju na przemian z pozbawioną białej części skórką.Zasypać cukrem.
  • Odstawić.

  • Kiedy rozpuści się cukier i cytryny puszczą sok zalać 1/2 l. wódki.
  • Ponownie odstawić na co najmniej ok. 2 tygodnie.
  • Po tym czasie zlać całość do butelki lub karafki.

Uwaga: Można zrobić degustację. Jeśli uważamy, że nalewka jest niedostatecznie słodka należy cytryny ponownie zasypać cukrem. Jak rozpuści się cukier należy powstały sok wymieszać z odlaną wcześniej nalewką.

  • Ponownie odstawić.

Uwaga! Im dłużej nalewka leżakuje tym lepsza.