Co można upiec na szybko z niewielu składników? Pewnie dużo lecz  mnie do głowy przyszedł przepis na rogaliki krucho – drożdżowe. Nie wymagają dużego nakładu pracy, są łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne. Nie potrzebujemy do  nich  jaj tak jak jest w większości przepisach. Mogą się na nie skusić osoby dbające o linię jak i diabetycy. Zawierają niewielką ilość cukru. Z podanego przepisu wyszło mi 12 rogalików.


Składniki:

  • 10 gram drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 125 gram margaryny (tj. ok pół kostki)DSC_0309
  • kilka kropli olejku cytrynowego
  • potarta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 10 orzechów włoskich lub innych
  • 12 sztuk rodzynek ( jeśli nie mamy nie muszą być)
  • 1 duże jabłko (ok. 250 gram)
  • 1 łyżka brązowego cukru (można zastąpić cukrem kryształem lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem))

Wykonanie:

DSC_0299Do miski pokruszyć drożdże. Wsypać mąkę i cukier. Wlać kilka kropel olejku cytrynowego, dodać potartą
skórkę z cytryny. Dołożyć margarynę i odmierzyć 5 łyżek kwaśnej śmietany.


Wszystko dokładnie i szybko wyrobić (ja zagniatam ręką). Odstawić na kilka minut do lodówki.

W tym czasie obrać jabłko. Obrać ze skórki. Pokroić na 12 cząstek. Wymieszać z posiekanymi orzechami i rodzynkami.

Wyjąć ciasto z  lodówki. Podzielić na dwie części. Uformować kulę i położyć na stolnicy.

Wywałkować placek w kształcie koła. Pociąć go na 6 równych części. Na każdą część nałożyć po kawałku jabłka z orzechami i rodzynkami. Zawinąć nadając kształt rogalika.

Z drugą kulą zrobić dokładnie to samo.

Każdy rogalik posypać brązowym cukrem wymieszanym z posiekDSC_0312anymi orzechami.

Piec do momentu uzyskania złotego koloru ok. 30 minut w tem. 190-200 st. C.