W tym roku postanowiłam zamiast mazurka upiec tort szwarcwaldzki. Sposób wykonania jest bardzo prosty a tort wyśmienity. Nie lubię zbyt słodkich wypieków więc w moim torcie jest minimum cukru. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki musi dodać więcej cukru niż ja podaję w przepisie.

DSC_4205

Składniki:

DSC_4197

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 pełnych łyżeczek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki kakao
  • Bułka tarta do obsypania formy
  • Olej, margaryna lub masło do wysmarowania formy.

Przełożenie tortu:

  • 1/2 słoika dżemu (może być wiśniowy lub inny)
  • opakowanie mrożonych wydrylowanych wiśni
  • 1200 ml. słodkiej 30% śmietany
  • ok.10 g. żelatyny
  • szczypta soli

Poncz: zaparzona posłodzona czarna herbata, kieliszek wódki.

Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady, żurawina suszona,biszkopt (herbatniki)

Wykonanie biszkoptu:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Ubić białka z odrobiną soli.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i kilkoma kroplami olejku śmietankowego na puch.
  4. Dodać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Dołożyć pianę i kakao.
  6. Niedokładnie i delikatnie wymieszać by widoczne były jasne części ciasta. (Po upieczeniu powstanie wzór marmurkowy)DSC_4183
  7. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i wysypaną bułka tartą.
  8. Piec ok 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. ok. 190 st. C.
  9. Kiedy wystygnie przekroić na trzy placki.

Zrobić poncz którym należy skropić jedną stronę biszkoptowych placków.(Najwygodniej użyć w tym celu silikonowego pędzelka)

Zaparzyć czarną herbatę. Posłodzić i wymieszać. Jak przestygnie dolać nieco wódki, rumu lub jakiegokolwiek alkoholu. (Jeśli tort będą jadły dzieci proszę zrezygnować z alkoholu) 

Jak już mamy skropione placki należy dolny placek wyłożyć  na spodzie tortownicy, aby usztywnić dolny placek tortu.

  1. Wysmarować dowolnym dżemem.
  2. Posypać odsączonymi wiśniami.
  3. Do garnuszka wsypać żelatynę i zalać niewielką ilością wody by napęczniała. Dopiero wtedy postawić ja na ogniu i podgrzewać cały czas mieszając aż się rozpuści.
  4. Śmietanę ubić na sztywno.
  5. Dolać rozpuszczoną żelatynę.
  6. Dokładnie wymieszać.
  7. Podzielić na trzy części.
  8. Jeną część ubitej śmietany wyłożyć na pierwszy placek wysmarowany dżemem i posypany wiśniami.
  9. Przykryć drugim plackiem.
  10. Nałożyć następną część śmietany.
  11. Posypać wiśniami  i nakryć wierzchnim plackiem (zawsze należy wybrać najładniejszy na górę)

DSC_4189

 

 

 

 

 

 

Szerokim nożem wyrównać boki tortu. Obsypać boki.DSC_4190

 

 

 

 

 

 

Do obsypania boków tortu użyłam Posiekanej drobno żurawiny, okruchów z biszkoptu (kiedy kroiłam je na placki i wyrównywałam placki), pokruszonej czekolady.  Można użyć posiekanej czekolady lub pokruszonych herbatników.

DSC_4194

 

 

 

 

 

 

 

Na ostatnią wierzchnią część wyłożyć resztę śmietany. Pozostałe wiśnie i udekorować wedle uznania.

DSC_4227

 

 

 

 

 

 

 

(Ja użyłam moich ozdób z czekolady które wcześniej przygotowałam).

DSC_4187

Przygotowuję ją w ten sposób:  Czekoladę łamię na kawałki do woreczka który przypinam klamerką do patyczka szaszłykowego i zawieszam na garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy już jest płynna robię w woreczku niewielką dziurkę i robię esy floresy na sztywnej folii. Następnie wkładam do zamrażalki.DSC_4199