W tym roku postanowiłam zamiast mazurka upiec tort szwarcwaldzki. Sposób wykonania jest bardzo prosty a tort wyśmienity. Nie lubię zbyt słodkich wypieków więc w moim torcie jest minimum cukru. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki musi dodać więcej cukru niż ja podaję w przepisie.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 pełnych łyżeczek cukru
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki kakao
- Bułka tarta do obsypania formy
- Olej, margaryna lub masło do wysmarowania formy.
Przełożenie tortu:
- 1/2 słoika dżemu (może być wiśniowy lub inny)
- opakowanie mrożonych wydrylowanych wiśni
- 1200 ml. słodkiej 30% śmietany
- ok.10 g. żelatyny
- szczypta soli
Poncz: zaparzona posłodzona czarna herbata, kieliszek wódki.
Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady, żurawina suszona,biszkopt (herbatniki)
Wykonanie biszkoptu:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Ubić białka z odrobiną soli.
- Żółtka utrzeć z cukrem i kilkoma kroplami olejku śmietankowego na puch.
- Dodać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
- Dołożyć pianę i kakao.
- Niedokładnie i delikatnie wymieszać by widoczne były jasne części ciasta. (Po upieczeniu powstanie wzór marmurkowy)
- Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i wysypaną bułka tartą.
- Piec ok 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. ok. 190 st. C.
- Kiedy wystygnie przekroić na trzy placki.
Zrobić poncz którym należy skropić jedną stronę biszkoptowych placków.(Najwygodniej użyć w tym celu silikonowego pędzelka)
Zaparzyć czarną herbatę. Posłodzić i wymieszać. Jak przestygnie dolać nieco wódki, rumu lub jakiegokolwiek alkoholu. (Jeśli tort będą jadły dzieci proszę zrezygnować z alkoholu)
Jak już mamy skropione placki należy dolny placek wyłożyć na spodzie tortownicy, aby usztywnić dolny placek tortu.
- Wysmarować dowolnym dżemem.
- Posypać odsączonymi wiśniami.
- Do garnuszka wsypać żelatynę i zalać niewielką ilością wody by napęczniała. Dopiero wtedy postawić ja na ogniu i podgrzewać cały czas mieszając aż się rozpuści.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Dolać rozpuszczoną żelatynę.
- Dokładnie wymieszać.
- Podzielić na trzy części.
- Jeną część ubitej śmietany wyłożyć na pierwszy placek wysmarowany dżemem i posypany wiśniami.
- Przykryć drugim plackiem.
- Nałożyć następną część śmietany.
- Posypać wiśniami i nakryć wierzchnim plackiem (zawsze należy wybrać najładniejszy na górę)
Szerokim nożem wyrównać boki tortu. Obsypać boki.
Do obsypania boków tortu użyłam Posiekanej drobno żurawiny, okruchów z biszkoptu (kiedy kroiłam je na placki i wyrównywałam placki), pokruszonej czekolady. Można użyć posiekanej czekolady lub pokruszonych herbatników.
Na ostatnią wierzchnią część wyłożyć resztę śmietany. Pozostałe wiśnie i udekorować wedle uznania.
(Ja użyłam moich ozdób z czekolady które wcześniej przygotowałam).
Przygotowuję ją w ten sposób: Czekoladę łamię na kawałki do woreczka który przypinam klamerką do patyczka szaszłykowego i zawieszam na garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy już jest płynna robię w woreczku niewielką dziurkę i robię esy floresy na sztywnej folii. Następnie wkładam do zamrażalki.
Brak komentarzy