Jedliście zupę cytrynowa? Jeśli nie, pora zabrać się za jej ugotowanie. Co będziemy potrzebować?

Składniki:

 

 

  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 por
  • ok.1 duża łyżka masła.
  • ok. 1 łyżka oleju
  • ok. 100 g słodkiej śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • otarta skorka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • kilka kromek bułki na grzanki
  • ok.30 g potartego sera

Przyprawy: sól, posiekany koperek lub natka pietruszki

Jak przyrządzić zupę?

  • Należy  zetrzeć na tarce pietruszkę lub ją pokroić.
  • Z pora wyciąć środkową część. ( trochę zielonej i białej części pora).
  • Pokroić na mniejsze części. ( Nie ma znaczenia jak, ponieważ i tak całość zostanie zmiksowana)
  • Na dnie garnka rozgrzać masło z olejem.( Ostrożnie aby masło się nie spaliło).
  • Dodać posiekany por i startą pietruszkę.
  • Krótko smażyć.
  • Wlać 800 ml wody.
  • Przykryć pokrywka i ugotować do miękkości warzywa.
  • Cytrynę zetrzeć na tarce. (Tylko żółtą skórkę , ponieważ ta biała część jest gorzka)
  • Po ugotowaniu warzyw dokładnie je zmiksować na gładką  masę.
  • Odzielic białka od żółtek
  • Wyłożyć  do niewielkiego garnuszka żółtka.
  • Dolać do żółtek słodkiej śmietanki.
  • Wląć nieco zmiksowanej zupy by zahartować śmietankę.
  • Połaczyć wszystko z zupą.
  • Doprawic do smaku solą i sokiem z połowy cytryny.
  • Ser zetrzeć na tarce.
  • Bulkę pokroić w kostke i podsmażyc na maśle

Zupę nalać na talerz posypać koperkiem potartym serem.

Można też posypać mielonym pieprzem by nadać nieco pikanterii.

Osobno podać grzanki.

Uwaga: Można podać z ugotowanym ryżem, kaszą,ziemniakami, kluseczkami, makaronem lub kto z czym lubi. Proponuje jednak ryż , kaszę…itd. gotować osobno.