Jedliście zupę cytrynowa? Jeśli nie, pora zabrać się za jej ugotowanie. Co będziemy potrzebować?
Składniki:
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 por
- ok.1 duża łyżka masła.
- ok. 1 łyżka oleju
- ok. 100 g słodkiej śmietanki 30%
- 2 żółtka
- otarta skorka z cytryny
- sok z połowy cytryny
- kilka kromek bułki na grzanki
- ok.30 g potartego sera
Przyprawy: sól, posiekany koperek lub natka pietruszki
- Należy zetrzeć na tarce pietruszkę lub ją pokroić.
- Z pora wyciąć środkową część. ( trochę zielonej i białej części pora).
- Pokroić na mniejsze części. ( Nie ma znaczenia jak, ponieważ i tak całość zostanie zmiksowana)
- Na dnie garnka rozgrzać masło z olejem.( Ostrożnie aby masło się nie spaliło).
- Dodać posiekany por i startą pietruszkę.
- Krótko smażyć.
- Wlać 800 ml wody.
- Przykryć pokrywka i ugotować do miękkości warzywa.
- Cytrynę zetrzeć na tarce. (Tylko żółtą skórkę , ponieważ ta biała część jest gorzka)
- Po ugotowaniu warzyw dokładnie je zmiksować na gładką masę.
- Odzielic białka od żółtek
- Wyłożyć do niewielkiego garnuszka żółtka.
- Dolać do żółtek słodkiej śmietanki.
- Wląć nieco zmiksowanej zupy by zahartować śmietankę.
- Połaczyć wszystko z zupą.
- Doprawic do smaku solą i sokiem z połowy cytryny.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Bulkę pokroić w kostke i podsmażyc na maśle
Zupę nalać na talerz posypać koperkiem potartym serem.
Można też posypać mielonym pieprzem by nadać nieco pikanterii.
Osobno podać grzanki.
Uwaga: Można podać z ugotowanym ryżem, kaszą,ziemniakami, kluseczkami, makaronem lub kto z czym lubi. Proponuje jednak ryż , kaszę…itd. gotować osobno.
Bardzo ciekawa zupa 😉
Zaskakujące jak świetnie smakuje ta zupa. Ten przepis jest jednym z moich ulubionych.
Witam Bardzo się cieszę,że mogę się podzielic przepisem.A jeszcze bardziej jeśli ktos z niego skorzysta i smakuje. Staram się by moje potrawy byly smaczne i przystępne cenowo.Dziękuję i pozdrawiam.