Niecodzienna zupa krem. Zdrowa, lekka. O oryginalnym smaku.
- 3 duże korzenie pietruszki
- 1 cebula
- 2 średniej wielkości gruszki lub jedna duża
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- ok. 1 łyżki oleju aby zeszklić cebulę
Przyprawy: sól, sok z połowy cytryny, pieprz biały.
Wykonanie:
- Obrać korzenie pietruszki i pokroić w kostkę.
- Obrać gruszkę za skórki i usunąć gniazda nasienne.
- Przekroić na połowę.
- Jedną połówkę odłożyć i skropić sokiem z cytryny.
- Drugą natomiast pokrojoną wrzucić do garnka z pietruszką.
- Posiekaną cebulę zeszklić na oleju i dodać do pozostałych składników.
- Zalać bulionem i gotować do miękkości.
- Kiedy będą miękkie zmiksować.
- Doprawić do smaku solą , pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Gruszkę którą odłożyliśmy pokroić w niedużą kostkę i dodać do pietruszkowego kremu.
- Posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwaga: W razie potrzeby można dosłodzić miodem lub cukrem.
Ciekawostki:
Pietruszka to także jedno z warzyw zalecane w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki, w przewlekłych chorobach wątroby przy dobrej tolerancji tłuszczu, a także w diecie w dnie moczanowej.
W korzeniu pietruszki można znaleźć spore ilości potasu (562 mg/100 g), który reguluje ciśnienie krwi. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Potas bierze też udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację.
Brak komentarzy