Niecodzienna zupa krem. Zdrowa, lekka. O oryginalnym smaku.

Składniki:

 

 

 

 

 

 

  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości gruszki lub jedna duża
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • ok. 1 łyżki oleju aby zeszklić cebulę

Przyprawy: sól, sok z połowy cytryny, pieprz biały.

Wykonanie:

  1. Obrać korzenie pietruszki i pokroić w kostkę.
  2. Obrać gruszkę za skórki i usunąć gniazda nasienne.
  3. Przekroić na połowę.
  4. Jedną połówkę odłożyć i skropić sokiem z cytryny.
  5. Drugą natomiast pokrojoną wrzucić do garnka z pietruszką.
  6. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju i dodać do pozostałych składników.
  7. Zalać bulionem i gotować do miękkości.
  8. Kiedy będą miękkie zmiksować.
  9. Doprawić do smaku solą , pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  10. Gruszkę którą odłożyliśmy pokroić w niedużą kostkę i dodać do pietruszkowego kremu.
  11. Posypać posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga: W razie potrzeby można dosłodzić miodem lub cukrem.

Ciekawostki:

Pietruszka to także jedno z warzyw zalecane w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki, w przewlekłych chorobach wątroby przy dobrej tolerancji tłuszczu, a także w diecie w dnie moczanowej.
W korzeniu pietruszki można znaleźć spore ilości potasu (562 mg/100 g), który reguluje ciśnienie krwi. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Potas bierze też udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację.