Nie jestem zwolennikiem chłodników lecz na taki upał jak dziś nie ma nić lepszego.

Ja zrobiłam chłodnik z zielonego ogórka z dodatkiem rzodkiewki, kalarepy i koperku na maślance.

Składniki:

  • 2 ogórki zielone średniej wielkości
  • 1/2  kalarepy
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 330 ml. maślanki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Przyprawy: sól,pieprz.

Wykonanie:

Do wysokiego naczynia wlać maślankę.

  • Ogórki obrać ze skórki.
  • Przekroić na połowę.
  • Wydrążyć gniazda nasienne i dodać do maślanki.
  • Jeden ogórek pokroić na mniejsze części i dodać do maślanki.
  • Zmiksować na gładki krem.
  • Pozostały ogórek pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowanego kremu z ogórka i maślanki.
  • Rzodkiewkę umyć, i oczyścić z liści. (Jeśli liście są świeże nie wyrzucać można je wykorzystać aby przyrządzić surówkę.)
  • Zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych otworach.
  • Z kalarepki odciąć liście.
  • Bulwę przeciąć na połowę.(Druga polowa może nam posłużyć jako następny składnik do surówki)
  • Usunąć z wierzchniej skórki.
  • Zetrzeć na tarce.
  • Koper umyć.
  • Posiekać.
  • Wszystkie składniki takie jak potarta kalarepa, rzodkiewka i posiekany koper dodać do maślanki w której został zmiksowany ogórek.
  • Dodać kwaśna, gęstą śmietanę.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki by połączyły się smaki.

Uwaga:

Ja podałam z jajkiem po benedyktyńsku czyli jajko poszetowe. Na talerzu można po wierzchu posypać jeszcze koperkiem.

Doprawić krem dodatkowo przetartym czosnkiem jeśli ktoś lubi.