Nie jestem zwolennikiem chłodników lecz na taki upał jak dziś nie ma nić lepszego.
Ja zrobiłam chłodnik z zielonego ogórka z dodatkiem rzodkiewki, kalarepy i koperku na maślance.
Składniki:
- 2 ogórki zielone średniej wielkości
- 1/2 kalarepy
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 330 ml. maślanki
- 1/2 pęczka koperku
- 2 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlać maślankę.
- Ogórki obrać ze skórki.
- Przekroić na połowę.
- Wydrążyć gniazda nasienne i dodać do maślanki.
- Jeden ogórek pokroić na mniejsze części i dodać do maślanki.
- Zmiksować na gładki krem.
- Pozostały ogórek pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowanego kremu z ogórka i maślanki.
- Rzodkiewkę umyć, i oczyścić z liści. (Jeśli liście są świeże nie wyrzucać można je wykorzystać aby przyrządzić surówkę.)
- Zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych otworach.
- Z kalarepki odciąć liście.
- Bulwę przeciąć na połowę.(Druga polowa może nam posłużyć jako następny składnik do surówki)
- Usunąć z wierzchniej skórki.
- Zetrzeć na tarce.
- Koper umyć.
- Posiekać.
- Wszystkie składniki takie jak potarta kalarepa, rzodkiewka i posiekany koper dodać do maślanki w której został zmiksowany ogórek.
- Dodać kwaśna, gęstą śmietanę.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki by połączyły się smaki.
Ja podałam z jajkiem po benedyktyńsku czyli jajko poszetowe. Na talerzu można po wierzchu posypać jeszcze koperkiem.
Doprawić krem dodatkowo przetartym czosnkiem jeśli ktoś lubi.
Brak komentarzy