Nastał sezon ogórkowy. Postanowiłam, że zrobię kilka słoików korniszonów. Ogórki były nieco za duże by włożyć je do słoików całości. Obrałam je zatem ze skórki. Przekroiłam wzdłuż i wycięłam gniazda nasienne. Kiedy uporałam się z konserwowaniem ogórków pozostało dość sporo ogórkowego miąższu z pesteczkami. Po chwili zastanowienia ugotowałam zupę krem. Jedliśmy ją w altanie ogrodowej w piękny słoneczny dzień. Zapewniam że, była bardzo smaczna a przy tym wykorzystałam tzw. “odpad”.
Składniki:
- ok. 1 l. wydrążonych gniazd nasiennych z zielonych gruntowych ogórków (można użyć zielone gruntowe ogórki)
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 1 gruba parówka
- ok. 100 ml. kwaśnej śmietany
Przyprawy: sól, zielony koperek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.
Sposób wykonania:
Nalać do garnka wody dodać ogórkowe gniazda nasienne, pokrojony ziemniak, cebulę. Ugotować.
Kiedy ziemniaki będą miękkie wszystko zmiksować.
Dodać sól, kilka kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy odrobinę pieprzu oraz pokrojony w plasterki czosnek. Pokrojoną w kostkę parówkę. Chwilę gotować na małym ogniu.
Pod koniec gotowania dodać śmietanę i zielony posiekany koperek. Doprawić do smaku.
Brak komentarzy