Nastał sezon ogórkowy. Postanowiłam, że zrobię kilka słoików korniszonów. Ogórki były nieco za duże by włożyć je do słoików całości. Obrałam je zatem ze skórki. Przekroiłam wzdłuż i wycięłam gniazda nasienne. Kiedy uporałam się z konserwowaniem ogórków pozostało dość sporo ogórkowego miąższu z pesteczkami. Po chwili zastanowienia ugotowałam zupę krem. Jedliśmy ją w altanie ogrodowej w piękny słoneczny dzień. Zapewniam że, była bardzo smaczna a przy tym wykorzystałam tzw. “odpad”.

Składniki:

  • ok. 1 l. wydrążonych gniazd nasiennych z zielonych gruntowych ogórków (można użyć zielone gruntowe ogórki)
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gruba parówka
  • ok. 100 ml. kwaśnej śmietany

Przyprawy: sól, zielony koperek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.

Sposób wykonania:

Nalać do garnka wody dodać ogórkowe gniazda nasienne, pokrojony ziemniak, cebulę. Ugotować.

Kiedy ziemniaki będą miękkie wszystko zmiksować.

Dodać sól, kilka kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy odrobinę pieprzu oraz pokrojony w plasterki czosnek. Pokrojoną w kostkę parówkę. Chwilę gotować na małym ogniu.

Pod koniec gotowania dodać śmietanę i zielony posiekany koperek. Doprawić do smaku.

DSC_1335