Zimową porą zupa cebulowa sprawdza się wyśmienicie. Jest bardzo smaczna i treściwa. Smaczna pod warunkiem, że lubimy cebulę.Wiadomo, że cebula służy sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji…
- 1 duża marchewka
- 1 kawałek selera
- 8 średnich cebul
- 1 pomidor
- 5 łyżek oliwy
- kawałek sera ok 100-150 g.
Przyprawy: mielony pieprz, mielony kminek, mielone ziele angielskie,sól, liść laurowy, ewentualnie sok z cytryny.
- Ubrać, umyć marchewkę i seler.
- Pokroić w kostkę.
- Do garnka wlać olej.
- Wrzucić marchew i seler.
- Podsmażyć.
- Zalać 1 – 1.5 wody.
- Dodać przyprawy.
- Gotować.
- Po 10 minutach wyjąć liść laurowy i włożyć pomidor bez skórki oraz jedną posiekaną cebulę.
- Nadal gotować.
- Ugotowaną zupę zmiksować.
- W tym czasie obrać 5-6 cebul. Przekroić na połowę i pociąć na cienkie półksiężyce.
- Na patelni rozgrzać olej i zrumienić pociętą cebulę.
- Dodać zrumienioną cebulę.
- W razie potrzeby lekko zakwasić sokiem z cytryny.
- Na dno bulionówek nałożyć nieco sera typu gouda lub inny.
- Nalać gorącej zupy.
- Po wierzchu posypać tartym serem.
- Bagietkę pokroić na kromki lub delikatesowe bułki przekroić na połowę.
- Podsmażyć na maśle (nie zdejmować z ognia).
- Na każdej położyć plaster sera.
- Patelnię przykryć pokrywką aby roztopił się ser na wierzchu grzanki.
- Zupę podawać gorącą z grzankami.
Uwaga: Ostrożnie z dodawaniem soli. Ser bywa wystarczająco słony by zrezygnować z solenia zupy.
Uwaga! Przeciwwskazaniem do spożywania cebuli są m.in. ciężkie choroby wątroby, nerek, zapalenie jelit i niewydolność serca.
Brak komentarzy