Zimową porą zupa cebulowa sprawdza się wyśmienicie. Jest bardzo smaczna i treściwa. Smaczna pod warunkiem, że lubimy cebulę.Wiadomo, że cebula służy sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji…

Składniki: DSC_3695

  • 1 duża marchewka
  • 1 kawałek selera
  • 8 średnich cebul
  • 1 pomidor
  • 5 łyżek oliwy
  • kawałek sera ok 100-150 g.
  • DSC_3696

Przyprawy: mielony pieprz, mielony kminek, mielone ziele angielskie,sól, liść laurowy, ewentualnie sok z cytryny.

DSC_3699

  1. Ubrać, umyć marchewkę i seler.
  2. Pokroić w kostkę.
  3. Do garnka wlać olej.
  4. Wrzucić marchew i seler.
  5. Podsmażyć.
  6. Zalać 1 – 1.5 wody.
  7. Dodać przyprawy.
  8. Gotować.
  9. Po 10 minutach wyjąć liść laurowy i włożyć pomidor bez skórki oraz jedną posiekaną cebulę.
  10. Nadal gotować.
  11. Ugotowaną zupę zmiksować.
  12. W tym czasie obrać 5-6 cebul. Przekroić na połowę i pociąć na cienkie półksiężyce.
  13. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić pociętą cebulę.
  14. Dodać zrumienioną cebulę.
  15. W razie potrzeby lekko zakwasić sokiem z cytryny.
  16. Na dno bulionówek nałożyć nieco sera typu gouda lub inny.
  17. Nalać gorącej zupy.
  18. Po wierzchu posypać tartym serem.
  19. Bagietkę pokroić na kromki lub  delikatesowe bułki przekroić na połowę.
  20. Podsmażyć na maśle (nie zdejmować z ognia).
  21. Na każdej położyć plaster sera.
  22. Patelnię przykryć pokrywką aby roztopił się ser na wierzchu grzanki.
  23. Zupę podawać gorącą z grzankami.DSC_3699

Uwaga: Ostrożnie z dodawaniem soli. Ser  bywa wystarczająco słony by zrezygnować z solenia zupy.

DSC_3702

Uwaga! Przeciwwskazaniem do spożywania cebuli są m.in. ciężkie choroby wątroby, nerek, zapalenie jelit i niewydolność serca.