Zupa krem z batatów jest bardzo prosta w wykonaniu. Bataty udało mi się kupić w promocji więc mogę śmiało mogę powiedzieć, że koszt zakupu batatów był nieduży. Do ugotowania zupy nie potrzebujemy wielu składników. Smak nadają przyprawy których użyjemy.
Składniki:
- 2 bataty
- 1 duża cebula
- ok 1 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
- olej do smażenia
- pestki dyni
Przyprawy: kolendra, gałka muszkatołowa, czosnek, papryka chilli, sól, kurkuma.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej.
Dodać posiekaną cebulę.
Podsmażyć na złoty kolor.
Kiedy cebula będzie przyrumieniona dodać pokrojone bataty.
Smażyć razem z cebulą. (Mieszać by się nie przypaliły )
Kiedy się przyrumienią zalać wywarem warzywnym lub bulionem.
Gotować do miękkości pod przykryciem kilka minut.
Doprawić do smaku przyprawami i solą.
Na talerzu posypać podprażonymi pestkami dyni.
Brak komentarzy