Dostałam od przyjaciółki dynię. Postanowiłam podzielić ją na części i z każdej zrobić coś smacznego. Zaczęłam od zupy dyniowej. Rozgrzewająca, smaczna i pasuje jak ulał do pięknej, śnieżnej zimy jaką teraz mamy.DSC_3566

Składniki:

  • ok 1 kg dyni
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnkuDSC_3721

Przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka słodka w proszku, lubczyk, majeranek, kurkuma, sól, koperek lub natka pietruszki.DSC_3737

Wykonanie:

  1. Wlej do garnka ok. 1-1,5 litra wody.
  2. Włóż umytą, pokrojona dynię (może być ze skórką jeśli jest miękka, lecz bez pestek)
  3. Umytą, pokrojona w talarki marchew podsmaż na rozgrzanym oleju razem z posiekana cebulą i pokrojonym ząbkiem czosnkiem.
  4. Kiedy się zrumieni dodaj do dyni i gotuj pod przykryciem.
  5. Jak warzywa będą miękkie zmiksuj je.
  6. Dodaj przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, przyprawy i sól.
  7. Chwilę gotuj na małym ogniu.
  8. Przed podaniem posyp zielonym koperkiem lub natką pietruszki.DSC_3732