Dostałam od przyjaciółki dynię. Postanowiłam podzielić ją na części i z każdej zrobić coś smacznego. Zaczęłam od zupy dyniowej. Rozgrzewająca, smaczna i pasuje jak ulał do pięknej, śnieżnej zimy jaką teraz mamy.
Składniki:
Przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka słodka w proszku, lubczyk, majeranek, kurkuma, sól, koperek lub natka pietruszki.
Wykonanie:
- Wlej do garnka ok. 1-1,5 litra wody.
- Włóż umytą, pokrojona dynię (może być ze skórką jeśli jest miękka, lecz bez pestek)
- Umytą, pokrojona w talarki marchew podsmaż na rozgrzanym oleju razem z posiekana cebulą i pokrojonym ząbkiem czosnkiem.
- Kiedy się zrumieni dodaj do dyni i gotuj pod przykryciem.
- Jak warzywa będą miękkie zmiksuj je.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, przyprawy i sól.
- Chwilę gotuj na małym ogniu.
- Przed podaniem posyp zielonym koperkiem lub natką pietruszki.
Brak komentarzy