Ugotowałam torebkę ryżu ponieważ potrzebowałam dodać ryż do farszu warzywnego. Pozostałą  połowę jak i warzywa które zostały wykorzystałam by ugotować zupę. Prosta tania zupa z tego co pozostało kiedy na obiad były rurki makaronowe nadziewane warzywami i ryżem. A co najważniejsze to propozycja dla tych którzy liczą kalorie. Zupa jest lekko strawna i smaczna.

Składniki:DSC_4053

  • 1 marchewka
  • niewielki kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1.2 torebki ryżu brązowego
  • olej do smażenia

Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, mielony imbir, curry, lubczyk, papryka słodka i ostra, majeranek, sól, zielony koperek.

Wykonanie:

  1. Cebule obrać i posiekać.
  2. Por umyć i pokroić
  3. Umyć i na tarce potrzeć warzywa.
  4. Na patelni rozgrzać olej.
  5. Wrzucić umyte potarte warzywa.
  6. Zrumienić na złoty kolor.
  7. Podlać wodą i zagotować.
  8. Przełożyć do garnka dodać ugotowany ryż.
  9. Dolać wody i gotować do miękkości warzyw.
  10. Doprawić do smaku solą i przyprawami (według własnego smaku).
  11. Posypać posiekanym zielonym koperkiem

DSC_4052

 

Uwaga: Można dodać śmietanę.