Ugotowałam torebkę ryżu ponieważ potrzebowałam dodać ryż do farszu warzywnego. Pozostałą połowę jak i warzywa które zostały wykorzystałam by ugotować zupę. Prosta tania zupa z tego co pozostało kiedy na obiad były rurki makaronowe nadziewane warzywami i ryżem. A co najważniejsze to propozycja dla tych którzy liczą kalorie. Zupa jest lekko strawna i smaczna.
- 1 marchewka
- niewielki kawałek pora
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1.2 torebki ryżu brązowego
- olej do smażenia
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, mielony imbir, curry, lubczyk, papryka słodka i ostra, majeranek, sól, zielony koperek.
Wykonanie:
- Cebule obrać i posiekać.
- Por umyć i pokroić
- Umyć i na tarce potrzeć warzywa.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Wrzucić umyte potarte warzywa.
- Zrumienić na złoty kolor.
- Podlać wodą i zagotować.
- Przełożyć do garnka dodać ugotowany ryż.
- Dolać wody i gotować do miękkości warzyw.
- Doprawić do smaku solą i przyprawami (według własnego smaku).
- Posypać posiekanym zielonym koperkiem
Uwaga: Można dodać śmietanę.
Brak komentarzy