Zupę dyniową można przyrządzać na wiele sposobów. Niedawno byłam u syna i poczęstował mnie zupą dyniową a raczej kremem z dyni którą sam ugotował. Bardzo mi smakowała i postanowiłam i ja taką ugotować. Oczywiście według jego przepisu.

Przepis jest prosty. Składników niewiele. A zupa pyszna.

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • ok.100 g. masła
  • ok. 1-1,5 l. wywaru warzywnego lub bulionu mięsnego. (Jeśli nie mamy wywaru może być woda)

Przyprawy: kawałek korzenia imbiru (może być w proszku), sól, pieprz biały.

Wykonanie

  1. Dynię umyć.
  2. Odciąć czubek dyni.
  3. Przekroić na dwie części.
  4. Wybrać miąższ i pestki.
  5. Pokroić na kawałki razem ze skórką. (Nie ma znaczenia w jaki sposób).
  6. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło.
  7. Wrzucić pokrojoną dynię.
  8. Przykryć pokrywką i chwilę dusić na małym ogniu.
  9. Po kilku minutach zalać całość wywarem lub wodą jeśli nie mamy wywaru.
  10. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości.
  11. Kiedy dynia będzie miękka zetrzeć na tarce niewielki korzeń imbiru.
  12. Dodać do zupy.
  13. Chwilę gotować.
  14. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  15. Całość zmiksować.

Uwaga: Do dekoracji użyłam ugotowaną marchewkę z rosołu i liść pietruszki. Podałam z małymi grzankami z bułki które podpiekłam na maśle.

Ciekawostka: Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dynia jest termicznie ochładzająca do ciepłej, dynia hokkaido jest ciepła termicznie; wzmacnia Qi (energię) śledziony, trzustki oraz żołądka. Jej smak informacyjny to smak słodki. Nawilża jelito grube – dzięki temu przeciwdziała niektórym typom zaparcia. Jest krwiotwórcza – idealna przy palpitacjach i problemach ze snem.