Zupę dyniową można przyrządzać na wiele sposobów. Niedawno byłam u syna i poczęstował mnie zupą dyniową a raczej kremem z dyni którą sam ugotował. Bardzo mi smakowała i postanowiłam i ja taką ugotować. Oczywiście według jego przepisu.
Przepis jest prosty. Składników niewiele. A zupa pyszna.
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- ok.100 g. masła
- ok. 1-1,5 l. wywaru warzywnego lub bulionu mięsnego. (Jeśli nie mamy wywaru może być woda)
Przyprawy: kawałek korzenia imbiru (może być w proszku), sól, pieprz biały.
Wykonanie
- Dynię umyć.
- Odciąć czubek dyni.
- Przekroić na dwie części.
- Wybrać miąższ i pestki.
- Pokroić na kawałki razem ze skórką. (Nie ma znaczenia w jaki sposób).
- W garnku o grubym dnie rozpuścić masło.
- Wrzucić pokrojoną dynię.
- Przykryć pokrywką i chwilę dusić na małym ogniu.
- Po kilku minutach zalać całość wywarem lub wodą jeśli nie mamy wywaru.
- Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości.
- Kiedy dynia będzie miękka zetrzeć na tarce niewielki korzeń imbiru.
- Dodać do zupy.
- Chwilę gotować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Całość zmiksować.
Uwaga: Do dekoracji użyłam ugotowaną marchewkę z rosołu i liść pietruszki. Podałam z małymi grzankami z bułki które podpiekłam na maśle.
Ciekawostka: Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dynia jest termicznie ochładzająca do ciepłej, dynia hokkaido jest ciepła termicznie; wzmacnia Qi (energię) śledziony, trzustki oraz żołądka. Jej smak informacyjny to smak słodki. Nawilża jelito grube – dzięki temu przeciwdziała niektórym typom zaparcia. Jest krwiotwórcza – idealna przy palpitacjach i problemach ze snem.
Brak komentarzy