Wykorzystajmy owoce sezonowe jakimi są gruszki. Ugotujmy delikatną białą zupę krem z kalafiora i gruszek. Nie potrzebujemy wielu składników aby ugotować smaczną zupę. Jeśli jeszcze takiej nie jedliście to zachęcam. Ugotujcie. Spróbujcie.
- 2 gruszki
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Przyprawy: sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy.
- Gruszki obrać.
- Pokroić w grubą kostkę.
- Kalafior umyć obrać z różyczek.
- Małe ładne różyczki kalafiora odłożyć.
- Nóżkę kalafiora obrać z łykowatej części i pokroić.
- Pozostały kalafior pokroić na mniejsze części.
- Warzywa wrzucić do garnka i zalać ok.800 ml.-1000 ml. wody.(ok.1 litra wody).
- Dodać pokrojone gruszki.
- Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
- Przykryć i ugotować do miękkości.
- Wyjąć liść laurowy.
- Zmiksować zupę.
- Dodać pozostawione różyczki kalafiora oraz masło.
- Posolić i posypać pieprzem do smaku.
- Przykryć pokrywką i chwilkę gotować.
- Na talerzu zupę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Uwaga: Zupę można dodatkowo zabielić śmietaną.
Muszę spróbować tej zupy, bo zapowiada się naprawdę smacznie.
Sądzę, że to zupa na tę porę roku. Jest smaczna. Polecam.
Bardzo oryginalne połączenie smaku – muszę spróbować! Lubię odważną kuchnię 🙂