Wykorzystajmy owoce sezonowe  jakimi są gruszki. Ugotujmy delikatną białą zupę krem z kalafiora i gruszek. Nie potrzebujemy wielu składników aby ugotować smaczną zupę. Jeśli jeszcze takiej nie jedliście to zachęcam. Ugotujcie. Spróbujcie.

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku.

Przyprawy: sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy.

Wykonanie:

  1. Gruszki obrać.
  2. Pokroić w grubą kostkę.
  3. Kalafior umyć obrać z różyczek.
  4. Małe ładne  różyczki kalafiora odłożyć.
  5. Nóżkę kalafiora obrać z łykowatej części i pokroić.
  6. Pozostały kalafior   pokroić na mniejsze części.
  7. Warzywa wrzucić do garnka i zalać ok.800 ml.-1000 ml. wody.(ok.1 litra wody).
  8. Dodać pokrojone gruszki.
  9. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
  10. Przykryć i ugotować do miękkości.
  11. Wyjąć liść laurowy.
  12. Zmiksować zupę.
  13. Dodać pozostawione różyczki kalafiora oraz masło.
  14. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
  15. Przykryć pokrywką i chwilkę gotować.
  16. Na talerzu zupę posypać posiekanym szczypiorkiem.Uwaga: Zupę można dodatkowo zabielić śmietaną.