Zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo są smaczne i zdrowe. A do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Korzyścią z jedzenia zupy jest to, że wypełnia żołądek i pozostaje mniej miejsca na drugie danie, zwykle bardziej kaloryczne.

 

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1 duży kalafior
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • ok. 150 g. twarogu
  • 1,5 l. bulionu mięsnego lub warzywnego

Przyprawy: pieprz biały, sól. liść laurowy, ziele angielskie, imbir mielony.

Wykonanie:DSC_1267

 

  1. Kalafior podzielić na różyczki włożyć do bulionu. Ugotować al dente i wyłożyć na miseczkę.
  2. Umyte i pokrojone na mniejsze części warzywa wrzucić do bulionu oraz  ziele angielskie, liść laurowy i ugotować.
  3. Kiedy warzywa będą miękkie dodać 2/3 części kalafioru.
  4. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
  5. Zmiksować na krem.
  6. Doprawić do smaku solą, imbirem i pieprzem.
  7. Położyć na talerzu różyczkę kalafiora posypać  pokruszonym białym serem i zalać kremem z kalafiora.

 

Ciekawostki:

Kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem. Ponadto uważa się, że ma działanie przeciwnowotworowe.