Zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo są smaczne i zdrowe. A do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Korzyścią z jedzenia zupy jest to, że wypełnia żołądek i pozostaje mniej miejsca na drugie danie, zwykle bardziej kaloryczne.
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1 duży kalafior
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- ok. 150 g. twarogu
- 1,5 l. bulionu mięsnego lub warzywnego
Przyprawy: pieprz biały, sól. liść laurowy, ziele angielskie, imbir mielony.
- Kalafior podzielić na różyczki włożyć do bulionu. Ugotować al dente i wyłożyć na miseczkę.
- Umyte i pokrojone na mniejsze części warzywa wrzucić do bulionu oraz ziele angielskie, liść laurowy i ugotować.
- Kiedy warzywa będą miękkie dodać 2/3 części kalafioru.
- Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
- Zmiksować na krem.
- Doprawić do smaku solą, imbirem i pieprzem.
- Położyć na talerzu różyczkę kalafiora posypać pokruszonym białym serem i zalać kremem z kalafiora.
Ciekawostki:
Kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem. Ponadto uważa się, że ma działanie przeciwnowotworowe.
Brak komentarzy