Mięso z kurczaka jest chyba jednym z najtańszych mięs toteż często go kupuję i przyrządzam na różne sposoby. Dziś jest w sosie jabłkowo – cytrynowym. Zrobiłam je w taki oto sposób.
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 cebula
- otarta skórka z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (nie jest to jednak konieczne)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie:
- Udko z kurczaka położyłam na zimnej patelni skórka na dół.
- Powoli piekłam aż zrumieniła się ładnie skórka.
- W tym czasie obrałam i poszatkowałam cebulę.
- Jabłko razem ze skórką pokroiłam w dużą kostkę.
- Kiedy skórka nabrała już ładnego rumianego koloru przewróciłam udko na drugą stronę czyli skórką na wierzch.
- Posypałam poszatkowaną cebulą i pokrojonymi jabłkami.
- Po wierzchu posypałam potarta skórką z cytryny oraz przyprawami.
- Przykryłam pokrywka i dusiłam na małym ogniu (w razie potrzeby podlać wodą).
- Kiedy mięso było już miękkie wyjęłam je zabrałam się za przygotowanie sosu.
- Cały sos przelałam przez sito i wszystko przetarłam.
- Ponownie wlałam go na patelnię.
- Doprawiłam sokiem z cytryny by nadać mu nieco kwaskowaty smak.
- Dodałam też nieco kwaśnej śmietany (nie jest to jednak konieczne) i na ogniu zredukowałam sos by nie był zbyt rzadki.
- Podałam udka z kaszą jaglaną niepaloną (którą uprażyłam w proporcjach -1 szklanka kaszy i 1,5 szklanki wody). Nałożyłam do foremki w kształcie serduszka. Przyklepałam po wierzchu . Wyjęłam foremkę i ładne serduszko z kaszy pozostało na talerzu. Polałam sosem. Położyłam obok udko i dodałam sałatkę z buraczków.
Brak komentarzy