Mięso z kurczaka jest chyba jednym z najtańszych mięs toteż często go kupuję i przyrządzam na różne sposoby. Dziś jest w sosie jabłkowo – cytrynowym. Zrobiłam je w taki oto sposób.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (nie jest to jednak konieczne)

 

 

 

 

 

 

 

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Wykonanie:

  1. Udko z kurczaka położyłam na zimnej patelni skórka na dół.
  2. Powoli piekłam aż zrumieniła się ładnie skórka.
  3. W tym czasie obrałam i poszatkowałam cebulę.
  4. Jabłko razem ze skórką pokroiłam w dużą kostkę.
  5. Kiedy skórka nabrała już ładnego rumianego koloru przewróciłam udko na drugą stronę czyli skórką na wierzch.
  6. Posypałam poszatkowaną cebulą i pokrojonymi jabłkami.
  7. Po wierzchu posypałam potarta skórką z cytryny oraz przyprawami.
  8. Przykryłam pokrywka i dusiłam na małym ogniu (w razie potrzeby podlać wodą).
  9. Kiedy mięso było już miękkie wyjęłam je zabrałam się za przygotowanie sosu.
  10. Cały sos przelałam przez sito i wszystko przetarłam.
  11. Ponownie wlałam go na patelnię.
  12. Doprawiłam sokiem z cytryny by nadać mu nieco kwaskowaty smak.
  13. Dodałam też nieco kwaśnej śmietany (nie jest to jednak konieczne) i na ogniu zredukowałam sos by nie był zbyt rzadki.
  14. Podałam udka z kaszą jaglaną niepaloną (którą uprażyłam w proporcjach -1 szklanka kaszy i 1,5 szklanki wody). Nałożyłam do foremki w kształcie serduszka. Przyklepałam po wierzchu . Wyjęłam foremkę i ładne serduszko z kaszy pozostało na talerzu. Polałam sosem. Położyłam obok udko i dodałam sałatkę z buraczków.