Wykwintny obiad niekoniecznie musi być drogi. Na niedzielny obiad ugotowałam rosół z lanym ciastem ( lanymi kluseczkami),sałatkę jarzynową i udka kurczaka. Jarzyny wykorzystałam z ugotowanego rosołu. Ziemniaki pozostały z poprzedniego dnia. Udka wypełniłam szpinakiem i zobaczcie sami jaki wyszedł pyszny, wykwintny obiad a koszt niewielki.
- 2 udka
- 150 g. świeżego szpinaku
- 2 łyżki zielonego groszku (pozostały groszek dodałam do sałatki jarzynowej)
- 1/2 cebuli
- 1/2 jabłka
- ok 20 g. masła
- 1 łyżka oleju
- 2 plastry sera (jeśli nie mamy możemy z niego zrezygnować)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk.
- Z udek wyjąć kości.
- (Kość udka złamać, przeciąć w stawie i wyjąć. Kość z pałki należy tępą stroną noża uderzyć przy końcu aby ją złamać, wtedy łatwo ją wyjąć. Końcówkę kości pozostawić).
- Rozłożyć udko na desce.
- Lekko posolić i posypać pieprzem.
- Na patelni rozgrzać listek masła z łyżką oleju.
- Dodać umyte, posiekane (dość grubo) liście szpinaku.
- Dołożyć posiekany czosnek.
- Podsmażyć krótko na patelni (do odparowania wody).
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wyłożyć na udkach.
- Dodać nieco zielonego groszku.
- Spiąć szpilkami do rolad lub związać nicią.
- Ułożyć na patelni razem z cebulą.
- Posypać solą i przyprawami.
- Zrumienić z jednej a następnie z drugiej strony.
- Pod koniec duszenia dodać pokrojone w kostkę jabłko.
- Jak jabłko będzie miękkie położyć na każdym udku plaster sera.
- Przykryć pokrywką aby ser się rozpuścił.
Zlałam powstały sos z pieczonego kurczaka razem z cebulą i jabłkami. Zmiksowałam. Podałam na stół. Na talerzu polałam udka.
Brak komentarzy