Wykwintny obiad niekoniecznie musi być drogi. Na niedzielny obiad ugotowałam rosół z lanym ciastem ( lanymi kluseczkami),sałatkę jarzynową i udka kurczaka. Jarzyny wykorzystałam z ugotowanego rosołu. Ziemniaki pozostały z poprzedniego dnia. Udka wypełniłam szpinakiem i zobaczcie sami jaki wyszedł pyszny, wykwintny obiad a koszt niewielki.

Składniki:DSC_3779

  • DSC_3782DSC_37922 udka
  • 150 g. świeżego szpinaku
  • 2 łyżki zielonego groszku (pozostały groszek dodałam do sałatki jarzynowej)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • ok 20 g. masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 plastry sera (jeśli nie mamy możemy z niego zrezygnować)

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk.

DSC_3794

Wykonanie:DSC_3795

  1. Z udek wyjąć kości.
  2. (Kość udka złamać, przeciąć w stawie i wyjąć. Kość z pałki należy tępą stroną noża uderzyć przy końcu aby ją złamać, wtedy łatwo ją wyjąć. Końcówkę kości pozostawić).
  3. Rozłożyć udko na desce.
  4. Lekko posolić i posypać pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzać listek masła z łyżką oleju.
  6. Dodać umyte, posiekane (dość grubo) liście szpinaku.
  7. Dołożyć posiekany czosnek.
  8. Podsmażyć krótko na patelni (do odparowania wody).
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Wyłożyć na udkach.
  11. Dodać nieco  zielonego groszku.
  12. Spiąć szpilkami do rolad lub związać nicią.
  13. Ułożyć na patelni razem z cebulą.
  14. Posypać solą i przyprawami.
  15. Zrumienić z jednej a następnie z drugiej strony.
  16. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w kostkę jabłko.
  17. Jak jabłko będzie miękkie położyć na każdym udku plaster sera.
  18. Przykryć pokrywką aby ser się rozpuścił.

Uwaga:DSC_3804

Zlałam powstały sos z pieczonego kurczaka razem z cebulą i jabłkami. Zmiksowałam. Podałam na stół. Na talerzu polałam udka. 

DSC_3807