Kacze udka czy z kurczaka bardzo lubię w sosie jabłkowo- pomarańczowym. Dodaję dość sporo majeranku który podnosi walory smakowe mięsa. Wybieram jabłka o kwaśnym smaku. Dodaję nieco pomarańczy razem ze skórką która nadaje niepowtarzalnego smaku. Można powiedzieć ze z kilku produktów można wyczarować  niebanalny sos.

Składniki: DSC_1359

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 małe kwaśne  jabłka
  • 1 gruby plaster pomarańczy ze skórką
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • wyciśnięty sok z połowy pomarańczy

Przyprawy: sól, majeranek.DSC_1374

Wykonanie:

Udka umyć posypać solą i ułożyć na patelni.

Dodać pokrojone na małe części jabłka (można wykorzystać jabłka  gorsze tzw drugi gatunek),  posiekaną cebulę, masło oraz nieobrany czosnek.

Postawić na ogniu i dusić pod przykryciem. Podlać sokiem z pomarańczy ( jeśli zaistnieje taka potrzeba można podlać mała ilością wody . Posypać dość obficie majerankiem. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i ułożyć na półmisku.

Wyjąć czosnek. Pozostały sos z pieczenia wlać do małego garnuszka i dokładnie wszystko zmiksować.

Sos jest wykwintny, wyśmienity i bardzo smaczny.

Podałam udka z ugotowanym makaronem al dente który polałam sosem. Do tego sałatka z czerwonej kapusty. Plaster pomarańczy wykorzystałam do dekoracji jak i wyjęty z pieczenia czosnek który stracił swój ostry zapach i smak.

DSC_1376

 

Koszt udek w sosie pomarańczowo – jabłkowym jest niewielki. Wszystko zależy od tego w jakiej cenie kupimy udka. Ja za kilogram zapłaciłam 4,99 zł. (3 udka)

Uwaga!

Warto podczas zakupu majeranku zwracać uwagę, aby pochodził z Polski. Jest najlepszy i najbardziej aromatyczny.