Kacze udka czy z kurczaka bardzo lubię w sosie jabłkowo- pomarańczowym. Dodaję dość sporo majeranku który podnosi walory smakowe mięsa. Wybieram jabłka o kwaśnym smaku. Dodaję nieco pomarańczy razem ze skórką która nadaje niepowtarzalnego smaku. Można powiedzieć ze z kilku produktów można wyczarować niebanalny sos.
- 2 udka z kurczaka
- 2 małe kwaśne jabłka
- 1 gruby plaster pomarańczy ze skórką
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
Wykonanie:
Udka umyć posypać solą i ułożyć na patelni.
Dodać pokrojone na małe części jabłka (można wykorzystać jabłka gorsze tzw drugi gatunek), posiekaną cebulę, masło oraz nieobrany czosnek.
Postawić na ogniu i dusić pod przykryciem. Podlać sokiem z pomarańczy ( jeśli zaistnieje taka potrzeba można podlać mała ilością wody . Posypać dość obficie majerankiem. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i ułożyć na półmisku.
Wyjąć czosnek. Pozostały sos z pieczenia wlać do małego garnuszka i dokładnie wszystko zmiksować.
Sos jest wykwintny, wyśmienity i bardzo smaczny.
Podałam udka z ugotowanym makaronem al dente który polałam sosem. Do tego sałatka z czerwonej kapusty. Plaster pomarańczy wykorzystałam do dekoracji jak i wyjęty z pieczenia czosnek który stracił swój ostry zapach i smak.
Koszt udek w sosie pomarańczowo – jabłkowym jest niewielki. Wszystko zależy od tego w jakiej cenie kupimy udka. Ja za kilogram zapłaciłam 4,99 zł. (3 udka)
Uwaga!
Brak komentarzy