Kurczak z ryżem i sosem orzechowym. Zapewniam, że warto połaskotać kubki smakowe i spróbować tego dania. Zatem wystarczy zakasać rękawy i zabieramy się za gotowanie.
- 2 udka z kurczaka
- 50 g. orzeszków ziemnych (mogą być solone)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (można zastąpić innym)
Przyprawy: cynamon, sól, kurkuma, pieprz zielony
Udka umyć. Wytrzeć papierowym tęcznikiem. Wyłożyć na rozgrzany tłuszcz skórką w dół by się ładnie przyrumieniła. Smażyć krótko na dużym ogniu.
Wyłączyć ogień i dodać zmielone orzechy, odrobinę cynamonu (na końcu noża), drobno posiekaną cebulę i 2-3 ziarenka zielonego pieprzu.
Posypać przyprawami.
Wlać ok. 1 szklanki wody. Ponownie postawić na ogniu i dusić pod przykryciem tak długo aż mięso będzie miękkie.
Wyłożyć upieczone mięso na półmisku i doprawić sos.
Przygotowanie sosu:
Zlać do wysokiego naczynia z patelni cały sos w którym dusił się kurczak. Zmiksować. Wylać ponownie na patelnię. Nalać do połowy szklanki wody. Wsypać łyżkę maki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się sosu. Chwilę gotować i wyłączyć. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Jeśli chcemy by sos był rzadszy wystarczy dolać wody i chwilę gotować.
Brak komentarzy