Aby przygotować udka w sosie śliwkowym nie musimy czekać aż nadejdzie jesień. Śliwki możemy kupić w każdym super markecie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny.

Składniki: (dla 4 osób)

  • 4 udka z kurczaka
  • ok 5 szt śliwek
  • cebula
  • ok 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnkudsc_6450

 

 

 

 

 

 

Przyprawy: majeranek, sól, pieprz,

Wykonanie:

  1. Na suchej patelni ułożyć  udka z kurczaka skórką w dół aby wytopił się tłuszcz.
  2. Zrumienić skórkę.
  3. Odwrócić.
  4. Do wytopionego tłuszczu wrzucić ząbek czosnku aby nadać ładny zapach.
  5. Jak się zrumieni należy go wyjąć aby się nie przypalił.(Byłby wtedy gorzki sos)
  6. Następnie wkroić cebulę i wypestkowane pokrojone na kawałki śliwki.
  7. Posypać udka po wierzchu majerankiem, pieprzem i solą.
  8. Podlać wodą
  9. Przykryć pokrywką i dusić. (W razie potrzeby dolać wody).
  10. Kiedy mięso będzie miękkie należy go wyjąć.
  11. Sos który nam pozostał na patelni należy przelać do garnuszka i dokładnie zmiksować.
  12. Zmiksowany sos wlać ponownie na  patelnię.
  13. Do tego samego garnuszka w którym miksowaliśmy sos wlać niewielką ilość wody.
  14. Wsypać nieco mąki.
  15. Dokładnie wymieszać.
  16. Wlać do sosu by go zagęścić.
  17. Gotować ok. 2-3 minuty.
  18. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Uwaga: Jeśli ktoś lubi można sos zabielić słodką śmietanką.

Ja najczęściej podaję udka z kurczaka w sosie śliwkowym z ziemniakami  lub z kluskami śląskimi.