Aby przygotować udka w sosie śliwkowym nie musimy czekać aż nadejdzie jesień. Śliwki możemy kupić w każdym super markecie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny.
Przyprawy: majeranek, sól, pieprz,
Wykonanie:
- Na suchej patelni ułożyć udka z kurczaka skórką w dół aby wytopił się tłuszcz.
- Zrumienić skórkę.
- Odwrócić.
- Do wytopionego tłuszczu wrzucić ząbek czosnku aby nadać ładny zapach.
- Jak się zrumieni należy go wyjąć aby się nie przypalił.(Byłby wtedy gorzki sos)
- Następnie wkroić cebulę i wypestkowane pokrojone na kawałki śliwki.
- Posypać udka po wierzchu majerankiem, pieprzem i solą.
- Podlać wodą
- Przykryć pokrywką i dusić. (W razie potrzeby dolać wody).
- Kiedy mięso będzie miękkie należy go wyjąć.
- Sos który nam pozostał na patelni należy przelać do garnuszka i dokładnie zmiksować.
- Zmiksowany sos wlać ponownie na patelnię.
- Do tego samego garnuszka w którym miksowaliśmy sos wlać niewielką ilość wody.
- Wsypać nieco mąki.
- Dokładnie wymieszać.
- Wlać do sosu by go zagęścić.
- Gotować ok. 2-3 minuty.
- W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwaga: Jeśli ktoś lubi można sos zabielić słodką śmietanką.
Ja najczęściej podaję udka z kurczaka w sosie śliwkowym z ziemniakami lub z kluskami śląskimi.
Brak komentarzy