Tym razem proponuję podać buraczki ze śliwkami. Lekko kwaskowaty smak śliwek nadaje sałatce z buraków niepowtarzalny smak. Wiadomo również, że zawarta w śliwkach witamina K wpływa korzystnie na układ krwionośny oraz na cerę – razem z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne. Szczególnie ciemne odmiany śliwek to bardzo silne antyoksydanty.
Składniki:
- 3 ugotowane średniej wielkości buraki
- ok. 3-5 szt. dużych śliwek
- 1 ogórek kiszony
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
Przyprawy: ocet jabłkowy, sól, pieprz, olej.
Wykonanie:
- Ugotowane buraki zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych otworach.
- Ze śliwek usunąć pestki.
- Pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać.
- Drobno posiekać.
- Ogórek kiszony pokroić w małą kosteczkę.
- Wszystkie składniki dodać do buraków.
- Skropić octem jabłkowym i olejem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszać.
- Kilka minut odczekać by połączyły się smaki.
Podałam buraczki z ziemniakami i usmażonymi udkami z kurczaka w sosie śliwkowym.
Ciekawostka: Zawarte w śliwkach pektyny hamują wchłanianie cukrów z pożywienia oraz regulują poziom cholesterolu we krwi
Brak komentarzy