Tym razem proponuję podać buraczki ze śliwkami. Lekko kwaskowaty smak śliwek nadaje sałatce z buraków niepowtarzalny smak. Wiadomo również, że zawarta w śliwkach witamina K wpływa korzystnie na układ krwionośny oraz na cerę – razem z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne. Szczególnie ciemne odmiany śliwek to bardzo silne antyoksydanty.

Składniki:

  • 3 ugotowane średniej wielkości buraki
  • ok. 3-5 szt. dużych śliwek
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku

Przyprawy: ocet jabłkowy, sól, pieprz, olej.

dsc_6448

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych otworach.
  2. Ze śliwek usunąć pestki.
  3. Pokroić w kostkę.
  4. Cebulę i czosnek obrać.
  5. Drobno posiekać.
  6. Ogórek kiszony pokroić w małą kosteczkę.
  7. Wszystkie składniki dodać do buraków.
  8. Skropić octem jabłkowym i olejem.
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Wymieszać.
  11. Kilka minut odczekać by połączyły się smaki.

dsc_6446

 

 

 

 

 

 

 

Podałam buraczki z ziemniakami i usmażonymi udkami z kurczaka w sosie śliwkowym.

dsc_6451

 

 

 

 

 

 

 

Ciekawostka: Zawarte w śliwkach pektyny hamują wchłanianie cukrów z pożywienia oraz regulują poziom cholesterolu we krwi