Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu sałatka z ugotowanego buraka, pomidorów i z dodatkiem kiszonego ogórka.

Składniki:

  • 1 ugotowany średniej wielkości burak
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula

Przyprawy: ocet jabłkowy, sól, pieprz, oliwa.

dsc_6457

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Burak na tarce zetrzeć do miski na plastry.
  2. Pomidory pokroić w plasterki wyłożyć na burakach.
  3. Ogórek pokroić w półplasterki i dodać do pozostałych składników.
  4. Na wierzch pokroić w cienkie plastry cebulę.
  5. Posypać solą i odstawić by cebula zmiękła.
  6. Po jakimś czasie pokropić całość octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
  7. Polać oliwą.
  8. Dokładnie wymieszać i posypać czarnym pieprzem.

Uwaga: W trakcie kiszenia ogórków ilość witamin C i B ulega podwojeniu, co usprawnia koncentrację i przyswajanie żelaza. Kiszone ogórki są więc szczególnie polecane osobom chorym na anemię i mało odpornym na infekcje. Warto po nie sięgać zwłaszcza zimą.

dsc_6452