Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu sałatka z ugotowanego buraka, pomidorów i z dodatkiem kiszonego ogórka.
Składniki:
- 1 ugotowany średniej wielkości burak
- 3 średniej wielkości pomidory
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula
Przyprawy: ocet jabłkowy, sól, pieprz, oliwa.
Wykonanie:
- Burak na tarce zetrzeć do miski na plastry.
- Pomidory pokroić w plasterki wyłożyć na burakach.
- Ogórek pokroić w półplasterki i dodać do pozostałych składników.
- Na wierzch pokroić w cienkie plastry cebulę.
- Posypać solą i odstawić by cebula zmiękła.
- Po jakimś czasie pokropić całość octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
- Polać oliwą.
- Dokładnie wymieszać i posypać czarnym pieprzem.
Uwaga: W trakcie kiszenia ogórków ilość witamin C i B ulega podwojeniu, co usprawnia koncentrację i przyswajanie żelaza. Kiszone ogórki są więc szczególnie polecane osobom chorym na anemię i mało odpornym na infekcje. Warto po nie sięgać zwłaszcza zimą.
Wow. Sałatka aż się prosi żeby ją zrobić i zjeść. Super blog zaczynamy oszczędnie gotować. Już Cię kocham a dopiero tu trafiłam ?
Cieszę się. Mam nadzieję, że będziesz często zaglądała na mojego bloga a tym samym uda Ci się nieco zaoszczędzić a moje propozycje kulinarne przypadną Ci (Wam) do gustu i smaku :-).