Aby nie wyrzucać skórek z obranych jabłek proponuję zrobić ocet jabłkowy. Jest zdecydowanie tańszy niż ten który możemy kupić w sklepie. Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin. Używano go już jako leku w czasach starożytnych i w medycynie ludowej. Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji owoców, którą wywołują bakterie octowe.

Wykonanie:DSC_9752

Co będziemy potrzebować by zrobić ocet jabłkowy? Oczywiście skórki jabłek, które powinniśmy wysuszyć.

Kiedy będą już suche lub podsuszone należy umieścić je w słoiku i zalać wodą w takiej ilości DSC_9824by wszystkie były zanurzone. Dodać łyżkę cukru i odstawić słoik w ciepłe miejsce. Nakryć go gazą i uzbroić się w cierpliwość.

Aby skórki były zanurzone i nie wypływały Użyłam ceramicznego zaparzacza DSC_9943co herbaty.

Proces fermentacji trwa dosyć długo tj. ok. 4 tygodni. Po tym czasie kiedy poczujemy wyraźny zapach octu powinniśmy przecedzić go przez gazę i wlać do butelki.

DSC_0113

 

 

 

Uwaga!

Nie polecam całych jabłek do robienia octu. Uważam, że skórki dają ładny kolor i ocet jest zdecydowanie bardziej klarowny.



Czasami robi się na occie biały kożuch lecz nie należy się nim przejmować. Wystarczy go zdjąć i wyrzucić. Natomiast w innym kolorze np: zielony, czyli 
pleśń
 ocet należy wylać i spróbować zrobić go prawidłowo jeszcze raz.