Aby nie wyrzucać skórek z obranych jabłek proponuję zrobić ocet jabłkowy. Jest zdecydowanie tańszy niż ten który możemy kupić w sklepie. Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin. Używano go już jako leku w czasach starożytnych i w medycynie ludowej. Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji owoców, którą wywołują bakterie octowe.
Co będziemy potrzebować by zrobić ocet jabłkowy? Oczywiście skórki jabłek, które powinniśmy wysuszyć.
Kiedy będą już suche lub podsuszone należy umieścić je w słoiku i zalać wodą w takiej ilości by wszystkie były zanurzone. Dodać łyżkę cukru i odstawić słoik w ciepłe miejsce. Nakryć go gazą i uzbroić się w cierpliwość.
Aby skórki były zanurzone i nie wypływały Użyłam ceramicznego zaparzacza co herbaty.
Proces fermentacji trwa dosyć długo tj. ok. 4 tygodni. Po tym czasie kiedy poczujemy wyraźny zapach octu powinniśmy przecedzić go przez gazę i wlać do butelki.
Uwaga!
Nie polecam całych jabłek do robienia octu. Uważam, że skórki dają ładny kolor i ocet jest zdecydowanie bardziej klarowny.
Czasami robi się na occie biały kożuch lecz nie należy się nim przejmować. Wystarczy go zdjąć i wyrzucić. Natomiast w innym kolorze np: zielony, czyli
pleśń ocet należy wylać i spróbować zrobić go prawidłowo jeszcze raz.
1 lyzka przed tlustym posilkiem spowoduje, ze tluszcz nie bedzie sie wchlanial. Polecam osoba na diecie lub sportowcow ktorzy musza pozbyc sie duzej ilosci tluszczu z organizmu w krotkim czasie.