Dietetycy szczególnie polecają marchew osobom starszym. Bo przemywa naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę. No i oczywiście wyostrza wzrok. Często podaję marchewkę pod różnymi postaciami. Dziś surówka w połączeniu z owocami goi i żurawiny.
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżka owoców goji
- 1 łyżka żurawin
- 1 cebula
- 1 łyżka orzeszków arachidowych
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
Przyprawy: pieprz czarny, sól.
Wykonanie:
- Warzywa umyć.
- Obrać.
- Marchewkę, seler zetrzeć na tarce o małych otworach.
- Cebulę posiekać.
- Żurawinę i owoce goi wsypać do kubka i zalać wodą.
- Po kilku minutach odcedzić.
- Orzechy arachidowe posiekać nożem.
- Wszystkie składniki wymieszać razem.
- Dolać łyżkę oliwy.
- Dokwasić octem jabłkowym.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Uwaga:
Jagody goji od ponad 2500 lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich, a zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Wykorzystywali je w chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie i aby obniżyć poziom glukozy we krwi.
Wierzą także, że długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości, wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia.
Brak komentarzy