Dietetycy szczególnie polecają marchew osobom starszym. Bo przemywa naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę. No i oczywiście wyostrza wzrok. Często podaję marchewkę pod różnymi postaciami. Dziś surówka w połączeniu z owocami goi i żurawiny.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżka owoców goji
  • 1 łyżka żurawin
  • 1 cebula
  • 1 łyżka orzeszków arachidowych
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy

Przyprawy: pieprz czarny, sól.

DSC_3172

Wykonanie:

  1. Warzywa umyć.
  2. Obrać.
  3. Marchewkę, seler zetrzeć na tarce o małych otworach.
  4. Cebulę posiekać.
  5. Żurawinę i owoce goi wsypać do kubka i zalać wodą.
  6. Po kilku minutach odcedzić.
  7. Orzechy arachidowe posiekać nożem.
  8. Wszystkie składniki wymieszać razem.
  9. Dolać łyżkę oliwy.
  10. Dokwasić octem jabłkowym.
  11. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  12. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Uwaga:

Jagody goji od ponad 2500 lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich, a zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Wykorzystywali je w chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie i aby obniżyć poziom glukozy we krwi.

Wierzą także, że długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości, wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia.