Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem toteż idealnie komponuje się z czarną rzepą. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.
Składniki:DSC_4141

  • 1 mała młoda cukinia
  • 1 czarna rzepa
  1. Czarną rzepę obrać ze skórki.
  2. Zetrzeć na tarce o małych otworach.
  3. Cukinię umyć (nie obierać).
  4. Zetrzeć na tarce do jarzyn o większych otworach.
  5. Połączyć rzepę i cukinię.

Dodać sos jogurtowo-majonezowy

Sos jogurtowo-majonezowy

majonez, jogurt naturalny czosnek, sól.

Do małego słoiczka odmierzyć 2 łyżki jogurtu  naturalnego, 1 łyżkę majonezu. Przez praskę przecisnąć obrany ząbek czosnku. Posolić do smaku. Zakręcić słoik i potrząsać nim jak szejkerem lub po prostu wymieszać. (Jeśli zrobimy sosu za dużo wystarczy zakręcić słoik i schować do lodówki)

Tak przygotowany sos wymieszać z potartą rzepą i cukinią.

 

DSC_4142

Uwaga: Połowę surówki odłożyłam i pokroiłam garść szpinaku. Miałam trzecią wersję surówki z czarnej rzepy. Oczywiście najtańsza jest ta w której rzepa występuje solo.DSC_4143