Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem toteż idealnie komponuje się z czarną rzepą. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.
Składniki:
- 1 mała młoda cukinia
- 1 czarna rzepa
- Czarną rzepę obrać ze skórki.
- Zetrzeć na tarce o małych otworach.
- Cukinię umyć (nie obierać).
- Zetrzeć na tarce do jarzyn o większych otworach.
- Połączyć rzepę i cukinię.
Dodać sos jogurtowo-majonezowy
Sos jogurtowo-majonezowy
majonez, jogurt naturalny czosnek, sól.
Do małego słoiczka odmierzyć 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu. Przez praskę przecisnąć obrany ząbek czosnku. Posolić do smaku. Zakręcić słoik i potrząsać nim jak szejkerem lub po prostu wymieszać. (Jeśli zrobimy sosu za dużo wystarczy zakręcić słoik i schować do lodówki)
Tak przygotowany sos wymieszać z potartą rzepą i cukinią.
Uwaga: Połowę surówki odłożyłam i pokroiłam garść szpinaku. Miałam trzecią wersję surówki z czarnej rzepy. Oczywiście najtańsza jest ta w której rzepa występuje solo.
Brak komentarzy