Czarna rzepa a właściwie czarna rzodkiew jest bogata w fitoncydy (substancje bakteriobójcze). Posiada właściwości moczopędne, odtruwające, wzmagające produkcję żółci i odkażające układ pokarmowy. Działają rozkurczowo- usuwają nadmierną produkcję gazów z organizmu poprzez przyspieszoną perystaltykę jelit. Są bardzo skuteczne w leczeniu zaparć i w leczeniu niedostatecznej produkcji soku żołądkowego. Ponadto pobudzają krążenie krwi, mają zastosowanie przeciwreumatyczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne.DSC_4138

Składniki:

  • 1 duża czarna rzepa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól do smaku

Wykonanie:

Rzepę obrać z czarnej skórki ( w środku jest biały miąższ). Zetrzeć na tarce na małych otworach.

Sos jogurtowo-majonezowy

Do małego słoiczka odmierzyć 2 łyżki jogurtu  naturalnego, 1 łyżkę majonezu. Przez praskę przecisnąć obrany ząbek czosnku. Posolić do smaku. Zakręcić słoik i potrząsać nim jak szejkerem lub po prostu wymieszać. (Jeśli zrobimy sosu za dużo wystarczy zakręcić słoik i schować do lodówki)

Tak przygotowany sos wymieszać z potartą rzepą.

DSC_4140

Uwaga! Czarnej rzepy nie należy jeść kiedy występuje;

  • niewydolność serca
  • niewydolność nerek,
  • nadkwaśność żołądka
  • nieżyt jelita cienkiego.