Czarna rzepa a właściwie czarna rzodkiew jest bogata w fitoncydy (substancje bakteriobójcze). Posiada właściwości moczopędne, odtruwające, wzmagające produkcję żółci i odkażające układ pokarmowy. Działają rozkurczowo- usuwają nadmierną produkcję gazów z organizmu poprzez przyspieszoną perystaltykę jelit. Są bardzo skuteczne w leczeniu zaparć i w leczeniu niedostatecznej produkcji soku żołądkowego. Ponadto pobudzają krążenie krwi, mają zastosowanie przeciwreumatyczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Składniki:
- 1 duża czarna rzepa
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól do smaku
Wykonanie:
Rzepę obrać z czarnej skórki ( w środku jest biały miąższ). Zetrzeć na tarce na małych otworach.
Sos jogurtowo-majonezowy
Do małego słoiczka odmierzyć 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu. Przez praskę przecisnąć obrany ząbek czosnku. Posolić do smaku. Zakręcić słoik i potrząsać nim jak szejkerem lub po prostu wymieszać. (Jeśli zrobimy sosu za dużo wystarczy zakręcić słoik i schować do lodówki)
Tak przygotowany sos wymieszać z potartą rzepą.
Uwaga! Czarnej rzepy nie należy jeść kiedy występuje;
- niewydolność serca
- niewydolność nerek,
- nadkwaśność żołądka
- nieżyt jelita cienkiego.
Brak komentarzy