Kalarepa niepozorne warzywo. Niedoceniana w naszej kuchni. Charakteryzuje się sporą wartością odżywczą i zawartością przeciwutleniaczy. Dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu). Kalarepa zawiera luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny. Jest wykorzystywana w leczeniu zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie. Niskokaloryczna.

Chcemy mieć krzepę, jedzmy kalarepę !!!

Składniki:DSC_0864

  • 1 duża kalarepa
  • 1 mała cebula
  • 1 zielony ogórek
  • ok. 100 g. korzeń selera
  • 1 łyżka majonezu

Przyprawy: sól, pieprz biały.

Wykonanie:

Warzywa umyć. Obrać ze skórki. Zatrzeć na tarce do jarzyn.

Cebule posiekać.

Wszystko razem połączyć. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Przyrządzić tuż przed podaniem.

Ciekawostki: 

czy wiecie że…Kalarepa zaliczana jest do warzyw nieuczulających. Można ją podawać dziecku od szóstego miesiąca życia. Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 gram kalarepy to 27 kalorii.