Zrobiło się ciepło więc chętnie wychodzimy z domu by rozkoszować się piękną zielenią wiosny. Ja ze spacerów często przynoszę “dary natury”  Ostatnio nazbierałam szczawiu i przyrządziłam z niego sos.

Jeśli ktoś lubi smaki słodko -kwaśne to taki sos dla niego.

Składniki:

  • garść liści szczawiu
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka mąki

Przyprawy: sól, pieprz, cukier.

Wykonanie:

  • Liście szczawiu umyć osuszyć i pokroić.
  • Zalać szklanką wrzącej wody.
  • Odstawić.
  • Na patelnię wlać śmietanę.
  • Wsypać mąkę.
  • Razem zagotować.
  • Szczaw zmiksować na papkę.
  • Do gotującej śmietany dodać zmiksowany szczaw.
  • Nie zdejmując z ognia doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Uwaga:  Ja dodatkowo sos przecieram przez sito. Mam  pewność, że nabierze ładnej kremowej konsystencji. Nie znajdzie się w nim żadnych grudek jak i niedokładnie zmiksowanych liści.

 Podaję go z jajkiem lub ze śledziem jako przystawka. Do obiadu dodatkowo z ziemniakami i surówką.

Co wiemy o szczawiu?

Oto jakie informacje znalazłam na stronie ekologia.pl

Napisała Alicja Chrząszcz

“Szczaw – leczy wewnętrzne i zewnętrzne

Szczaw jest oczywiście niskokaloryczny – 100 gram produktu to tylko 21 kcal. Zawiera za to mnóstwo witamin: beta-karoten, kwas foliowy, witamina A, B2, B6, C, E i PP. Co więcej, można w nim znaleźć takie minerały, jak magnez, wapń, krzem i żelazo. Dzięki swoim właściwościom, m.in. zawartości błonnika, szczaw pobudza trawienie, zwiększa apetyt, chroni serce i wątrobę, a także działa moczopędnie i krwiotwórczo. Dodatkowo, uważa się, że herbatka przyrządzona z liści tej rośliny wspiera leczenie chorób wątroby i nerek, zaś zrobionym z niej naparem warto przemywać ciężko gojące się rany.

Liście szczawiu, m.in. dzięki zawartości witaminy C i A, mają szerokie zastosowanie w leczeniu chorób skórnych.

Witamina A, zawarta w szczawiu, jest odpowiedzialna za poprawę widzenia oraz zmniejszanie procesu degeneracji plamki żółtej.

Chociaż badania nad składnikami antyoksydacyjnymi zawartymi w szczawiu są cały czas w toku, udowodniono już, że szczawiowe związki polifenolowe (flawonoidy i antocyjany) pomagają usuwać wolne rodniki i je neutralizować, zanim spowodują nowotworowe mutacje w komórkach. Z tego względu, spożywanie szczawiu jest bardzo ważne w profilaktyce raka.

Czy szczaw może szkodzić zdrowiu?

Wprowadzając szczaw do swojej diety powinniśmy jednak kierować się rozsądkiem i umiarem, z racji tego, że roślina zawiera w swoim składzie kwas szczawiowy. Substancja ta może szkodzić zdrowiu, gdy przyjmowana jest w dużych ilościach, ponieważ wiąże się z wapniem, w wyniku czego powstaje nierozpuszczalny związek, którego organizm nie może przyswoić. Oprócz tego, kwas szczawiowy może się również przyczyniać do powstawania kamieni w nerkach. Maksymalna ilość szczawiu w potrawie powinna wynosić 90 gram i  należy do niej zawsze dodawać jajko, śmietanę lub mleko.”