Zrobiło się ciepło więc chętnie wychodzimy z domu by rozkoszować się piękną zielenią wiosny. Ja ze spacerów często przynoszę “dary natury” Ostatnio nazbierałam szczawiu i przyrządziłam z niego sos.
Jeśli ktoś lubi smaki słodko -kwaśne to taki sos dla niego.
- garść liści szczawiu
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 1 łyżka mąki
Przyprawy: sól, pieprz, cukier.
- Liście szczawiu umyć osuszyć i pokroić.
- Zalać szklanką wrzącej wody.
- Odstawić.
- Na patelnię wlać śmietanę.
- Wsypać mąkę.
- Razem zagotować.
- Szczaw zmiksować na papkę.
- Do gotującej śmietany dodać zmiksowany szczaw.
- Nie zdejmując z ognia doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Uwaga: Ja dodatkowo sos przecieram przez sito. Mam pewność, że nabierze ładnej kremowej konsystencji. Nie znajdzie się w nim żadnych grudek jak i niedokładnie zmiksowanych liści.
Podaję go z jajkiem lub ze śledziem jako przystawka. Do obiadu dodatkowo z ziemniakami i surówką.
Co wiemy o szczawiu?
Oto jakie informacje znalazłam na stronie ekologia.pl
Napisała Alicja Chrząszcz
“Szczaw – leczy wewnętrzne i zewnętrzne
Szczaw jest oczywiście niskokaloryczny – 100 gram produktu to tylko 21 kcal. Zawiera za to mnóstwo witamin: beta-karoten, kwas foliowy, witamina A, B2, B6, C, E i PP. Co więcej, można w nim znaleźć takie minerały, jak magnez, wapń, krzem i żelazo. Dzięki swoim właściwościom, m.in. zawartości błonnika, szczaw pobudza trawienie, zwiększa apetyt, chroni serce i wątrobę, a także działa moczopędnie i krwiotwórczo. Dodatkowo, uważa się, że herbatka przyrządzona z liści tej rośliny wspiera leczenie chorób wątroby i nerek, zaś zrobionym z niej naparem warto przemywać ciężko gojące się rany.
Liście szczawiu, m.in. dzięki zawartości witaminy C i A, mają szerokie zastosowanie w leczeniu chorób skórnych.
Witamina A, zawarta w szczawiu, jest odpowiedzialna za poprawę widzenia oraz zmniejszanie procesu degeneracji plamki żółtej.
Chociaż badania nad składnikami antyoksydacyjnymi zawartymi w szczawiu są cały czas w toku, udowodniono już, że szczawiowe związki polifenolowe (flawonoidy i antocyjany) pomagają usuwać wolne rodniki i je neutralizować, zanim spowodują nowotworowe mutacje w komórkach. Z tego względu, spożywanie szczawiu jest bardzo ważne w profilaktyce raka.
Czy szczaw może szkodzić zdrowiu?
Wprowadzając szczaw do swojej diety powinniśmy jednak kierować się rozsądkiem i umiarem, z racji tego, że roślina zawiera w swoim składzie kwas szczawiowy. Substancja ta może szkodzić zdrowiu, gdy przyjmowana jest w dużych ilościach, ponieważ wiąże się z wapniem, w wyniku czego powstaje nierozpuszczalny związek, którego organizm nie może przyswoić. Oprócz tego, kwas szczawiowy może się również przyczyniać do powstawania kamieni w nerkach. Maksymalna ilość szczawiu w potrawie powinna wynosić 90 gram i należy do niej zawsze dodawać jajko, śmietanę lub mleko.”
Jakem “stara kuchara” – nigdy nie robiłam sosu szczawiowego. Zupkę tak, z jajkiem i grzankami. Zrobię coś nowego – nie będę mówić z czego, zobaczymy czy rodzina zgadnie.
Tylko ostrożnie. Jeśli dasz zbyt dużo szczawiu sos będzie zbyt kwaśny i nawet dosłodzenie go niewiele pomoże.
Dziękuję za radę. Będę robić zgodnie z Twoim przepisem oraz na smak i “czuja”. Pochwalę się niedługo jak “wyszło”. Do poczytania. Pozdrawiam.
Czekam z niecierpliwością. Kieruj się swoim smakiem Powodzenia!
Uwielbiam zupę szczawiową, więc może teraz przyszedł czas na skosztowaniu sosu szczawiowego… Muszę przyznać, że Twój przepis mnie zaintrygował. Pozdrawiam.
Cieszę się, że zwróciłaś na niego uwagę. Myślę, że warto przynajmniej posmakować. Mam nadzieję, że będzie smakował.