Szczególnie o tej porze roku polecam cukinię. Najprostsze danie jakie możemy zaserwować to wydrążona cukinia nafaszerowana różnymi produktami. Ja przygotowałam ją w ten oto sposób …
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 papryka czerwona
- ok 100 g. sera żółtego
- 1 mała cebula
- kiełbasa np: śląska
Przyprawy:sól,pieprz
Wykonanie
- Cukinie obrałam ze skórki.(Jeśli cukinia jest młoda skórka jest delikatna i nie trzeba jej obierać)
- Przekroiłam ja na dwie części.
- Wydrążyłam gniazda nasienne.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
- Z papryki usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paski.
- Ser pokroiłam w wąskie paseczki.
- Do wydrążonego otworu w cukinii włożyłam kiełbasę.
- Obok kiełbasy wepchnęłam ser, paprykę i cebulę.
- Po wierzchu posypałam pieprzem i solą.
- Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i włożyłam na ok.20 minut do nagrzanego piekarnika na ok.190 st C.
Uwaga: Dla osób które nie jedzą mięsa proponuję zrezygnować z kiełbasy i w środek włożyć pozostałe składniki.
Przed podaniem cukinie polałam sosem musztardowym.
Ciekawostki: Cukinia powinna na naszym stole gościć jak najczęściej ponieważ jest
” … lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana również dla małych dzieci. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta. Skórka jest jadalna , ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15 kcal “
Bardzo ciekawe połączenie, muszę spróbować. Pozdrawiam serdecznie.
Do przygotowania tego dania nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych. Naprawdę polecam. Pozdrawiam.