Szczególnie o tej porze roku polecam cukinię. Najprostsze danie jakie możemy zaserwować to wydrążona cukinia nafaszerowana różnymi produktami. Ja przygotowałam ją w ten oto sposób …

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • ok 100 g. sera żółtego
  • 1 mała cebula
  • kiełbasa np: śląska

Przyprawy:sól,pieprz

Wykonanie

  1. Cukinie obrałam ze skórki.(Jeśli cukinia jest młoda skórka jest delikatna i nie trzeba jej obierać)
  2. Przekroiłam ja na dwie części.
  3. Wydrążyłam gniazda nasienne.
  4. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
  5. Z papryki usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paski.
  6. Ser pokroiłam w wąskie paseczki.
  7. Do wydrążonego otworu w cukinii włożyłam kiełbasę.
  8. Obok kiełbasy wepchnęłam ser, paprykę i cebulę.
  9. Po wierzchu posypałam pieprzem i solą.
  10. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i włożyłam na ok.20 minut do nagrzanego piekarnika na ok.190 st C. 

Uwaga:  Dla osób które nie jedzą mięsa proponuję zrezygnować z kiełbasy i w środek włożyć pozostałe składniki.

Przed podaniem cukinie polałam sosem musztardowym.

Ciekawostki:  Cukinia powinna na naszym stole gościć jak najczęściej ponieważ jest

” … lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana również dla małych dzieci. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta. Skórka jest jadalna , ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15 kcal “