Warzyw możemy użyć takich jakie mamy w danej chwili pod ręką. Ja miałam niewielki wybór ale i tak wyszło pysznie. Prostota w moim wykonaniu.
- 1 okrągła cukinia
- 1/2 marchewki
- 1/2 małej cebuli
- mały kawałek selera
- białko jaja
- zielona cebulka (szczypior)
- nieduży kawałek żółtego sera
Przyprawy: sól, pieprz, olej do smażenia.
Wykonanie:
- Warzywa umyć.
- Osuszyć (papierowym ręcznikiem).
- Pokroić w cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce.
- Cebule i szczypior posiekać.
- Cukinię umyć.
- Przekroić na połowę.
- Łyżką wydrążyć środek i tez posiekać jak inne warzywa.
- Posiekane warzywa wymieszać razem z białkiem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wypełnić wydrążone środki cukinii.
- Na patelnię wlać nieco oleju i ułożyć na niej cukinię.
Uwaga: za 1 szt cukinii zapłaciłam 1,40 zł. z której zrobiłam dwie porcje. Dodałam kilka składników i koszt naprawdę niewielki. Uważam, że to bardzo tani dodatek warzywny do drugiego dania i nie tylko. Ładnie się prezentuje na talerzu i dobrze smakuje. Można wykorzystać jako przystawkę a po wierzchu polać keczupem. Białko do warzyw wykorzystałam bo mi zostało lecz można zamiast białka dodać sera.
A do tego odgrzana na patelni kasza jaglana – pycha obiadek. Jak ja to lubię.
Cukinię bardzo lubię lecz nie przepadam za kaszą jaglaną. Uważam jednak że jest zdrowa i należy ją jeść więc przyrządzam ją na różne sposoby by urozmaicić posiłki. Ja wychowałam się głównie na “kartoflach, kapuście i fasoli zatem te warzywa mogłabym jeść każdego dnia;-)
Ja zduszoną cukinią podałam śledziki z ziemniakami. Też szybko i smacznie. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Bardzo fajny pomysł na przygotowanie cukinii w zdrowej i pysznej wersji.