Kupiłam duże makaronowe rurki i postanowiłam nafaszerować je warzywami. Jakie miałam takie wykorzystałam. W efekcie końcowym wyszło smaczne danie.
- 4 marchewki
- 1 kawałek selera
- 1 niewielki kawałek pora
- 1 mała cebula
- olej do smażenia
- duże rurki makaronowe
- 1 woreczek ryżu brązowego
Przyprawy: curry, pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, majeranek.
Wykonanie:
- Ugotować ryż.
- Marchewkę, seler oczyścić , umyć i zetrzeć.
- Por umyć i pokroić.
- Cebulę oczyścić posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rozdrobnione warzywa.
- Krótką chwilę smażyć.
- Połączyć z ryżem.
- Doprawić do smaku.
- Zdjąć z ognia aby farsz nieco przestygł.
- Rurki wrzucić do wrzącej wody na kilka minut by zmiękły (1/4 usmażonych warzyw wrzuciłam do garnka z wodą i ugotowałam zupę a w niej rurki).
- Kiedy rurki zmiękną wyjąć.
- Chwilę zaczekać aż przestygną.
- Nadziewać rurki warzywami połączonymi z ryżem.
- Ułożyć na patelni.
- Jeśli pozostaną nam warzywa ułożyć je obok rurek na patelni lub dołożyć do zupy.
- Podlać niewielką ilością wody i krótką chwilę dusić pod przykryciem.
Brak komentarzy