Kupiłam duże makaronowe rurki i postanowiłam nafaszerować je warzywami. Jakie miałam takie wykorzystałam. W efekcie końcowym wyszło smaczne danie.

Składniki:DSC_4038

  • 4 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 niewielki kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • duże rurki makaronowe
  • 1 woreczek ryżu brązowego

Przyprawy: curry, pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, majeranek.DSC_4040

Wykonanie:

  1. Ugotować ryż.
  2. Marchewkę, seler oczyścić , umyć i zetrzeć.
  3. Por umyć i pokroić.
  4. Cebulę oczyścić posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rozdrobnione warzywa.
  6. Krótką chwilę smażyć.
  7. Połączyć z ryżem.
  8. Doprawić do smaku.
  9.  Zdjąć z ognia aby farsz nieco przestygł.
  10. Rurki wrzucić do wrzącej wody na kilka minut by zmiękły (1/4 usmażonych warzyw wrzuciłam do garnka z wodą i ugotowałam zupę a w niej rurki).
  11. Kiedy rurki zmiękną wyjąć.
  12. Chwilę zaczekać aż przestygną.
  13. Nadziewać rurki warzywami połączonymi z ryżem.
  14. Ułożyć na patelni.
  15. Jeśli pozostaną nam warzywa ułożyć je obok rurek na patelni lub dołożyć do zupy.
  16. Podlać niewielką ilością wody i krótką chwilę dusić pod przykryciem.DSC_4042

 

 

 

 

 

 

Ja podałam moje danie z sosem holenderskimDSC_4047