Omlet to bardzo proste w wykonaniu danie. Z dodatkiem warzyw doskonały smaczny obiad czy kolacja. Postanowiłam, zrobić go na obiad kiedy w lodówce poza warzywami i jajkami niewiele więcej znalazłam.
Składniki (na dwie porcje)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 20 g potartego sera żółtego
- 3 jajka
- 3 łyżki maki pszennej
- tłuszcz do smażenia
Przyprawy:
Farsz warzywny.
- Umytą marchewkę, pietruszkę seler zetrzeć na tarce.
- Cebulę posiekać.
- Na rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu (może być olej. Ja dałam łyżkę tłuszczu kokosowego) podsmażyć warzywa.
- Nie zdejmując z ognia dodać przecier pomidorowy.
- Wymieszać.
- Doprawić do smaku solą ,pieprzem, przyprawami (jakie kto lubi).
- Miękkie warzywa wyłożyć na osobny talerz.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
- Dodać mąkę i żółtka.
- Delikatnie wymieszać.
- Na tę samą patelnię na której smażyliśmy warzywa dać nieco tłuszczu.
- Połowę ciasta wylać na rozgrzany tłuszcz i usmażyć z jednej a następnie za pomocą łopatki przewrócić i usmażyć drugą stronę.
- Na każdym usmażonym omlecie wyłożyć warzywa.
- Złożyć na połowę.
- Po górze posypać potartym żółtym serem
Uwaga:
Na jedno jajko używam jedna łyżkę mąki.
Koszt niewielki. Jajka 1.20, plus maka, warzywa, przyprawy, tłuszcz do smażenia Może razem ok. 4 zł. na listopad 2015 r.
Brak komentarzy