Omlet to bardzo proste w wykonaniu danie. Z dodatkiem warzyw doskonały smaczny obiad czy kolacja. Postanowiłam, zrobić go na obiad kiedy w lodówce poza warzywami i jajkami niewiele więcej znalazłam.

Składniki (na dwie porcje)

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 20 g potartego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • tłuszcz do smażenia

Przyprawy:

Wykonanie:DSC_3284

Farsz warzywny.

  1. Umytą marchewkę, pietruszkę seler zetrzeć na tarce.
  2. Cebulę posiekać.
  3. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu (może być olej. Ja dałam łyżkę tłuszczu kokosowego) podsmażyć warzywa.
  4. Nie zdejmując z ognia dodać przecier pomidorowy.
  5. Wymieszać.
  6. Doprawić do smaku solą ,pieprzem, przyprawami (jakie kto lubi).
  7. Miękkie warzywa wyłożyć na osobny talerz.

Ciasto na omlet.DSC_3285

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
  3. Dodać mąkę i żółtka.DSC_3287
  4. Delikatnie wymieszać.
  5. Na tę samą patelnię na której smażyliśmy warzywa dać nieco tłuszczu.
  6. Połowę ciasta wylać na rozgrzany tłuszcz i usmażyć z jednej a następnie za pomocą łopatki przewrócić i usmażyć drugą stronę.
  7. Na każdym usmażonym omlecie wyłożyć warzywa.
  8. Złożyć na połowę.
  9. Po górze posypać potartym żółtym serem

DSC_3288

Uwaga:

Na jedno jajko używam jedna łyżkę mąki.

Koszt niewielki. Jajka 1.20, plus maka, warzywa, przyprawy, tłuszcz do smażenia Może razem ok. 4 zł. na listopad 2015 r.