O tej porze roku mamy coraz większy wybór świeżych warzyw i owoców lecz ceny jeszcze wysokie. Nowe ziemniaki wyglądają imponująco ale co zrobić ze starymi które są już pomarszczone i nieładne a jednak o połowę tańsze?
Mamy wiele możliwości lecz dziś proponuję zrobić pierogi z ziemniakami. Bardzo tani obiad czy kolacja.
Składniki na ciasto:
- 250 g. maki pszennej
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka kwaśnej śmietany ( ja dałam 12%)
- 1 łyżka oleju
- ciepła woda (może być gorąca)
- Mąkę wysypać na stolnicę.
- Zrobić dołek i wsypać kurkumę oraz szczyptę soli.
- Wlać olej.
- Dodać śmietanę.
- Zacząć wyrabiać ciasto.
- Dolewać wodę aż ciasto będzie odpowiednio miękkie. Dobrze wyrobione ciasto powinno być pulchne i odchodzić od reki.
- Przykryć ściereczka by odpoczęło a my w tym czasie zrobimy farsz z ziemniaków które zdarzyły się ugotować.
- 500 g. obranych surowych ziemniaków
- ok. 100 g wędzonej słoniny
- pęczek koperku
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. (Sól dodajemy pod koniec gotowania).
- Ugotowane przecisnąć przez praskę.
- Słoninę pokroić w małą kosteczkę.
- Wrzucić na rozgrzaną patelnię.
- Stopić.
- Cebulę posiekać i dodać do stopionej słoniny.
- Podsmażyć na złoty kolor.
- Połowę dodać do ziemniaków a pozostałą część odłożyć.
- Koperek posiekać.
- Do smaku dodać soli i pieprzu lub przyprawy do ziemniaków.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Kiedy farsz mamy już przygotowany odkrywamy ciasto i wałkujemy na cienki placek. (Ja przecięłam na połowę i wywałkowałam dwa placki)
- Wycinać szklanką koła i nakładać przygotowany farsz.
- Zlepić dokładnie brzegi.
- Wrzucać na osoloną wrzącą wodę pierogi.
- Kiedy wypłyną zmniejszyć dopływ ognia i gotować jeszcze ok. 5-10 minut.
Całkowity koszt potrawy na czerwiec 2017 r, to ok. 5,00 zł.
Moja rada:
Drugą wersję farszu zrobiłam bez słoniny lecz dodałam nieco masła a i po wierzchu polałam roztopionym masłem.
Ciekawostka:
Co mówi Wikipedia na temat pierogów?
“… potrawa, którą można spotkać w wielu kuchniach na całym świecie, np. w kuchni włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy żydowskiej; jest to kulinarny koncept pochodzący z Chin, który na ziemie polskie dotarł prawdopodobnie w XIII wieku.”
Brak komentarzy